Home

Achtergrond 172 x bekeken

Stemming op uienmarkt omgeslagen

Het zaaiuienseizoen maakt een vliegende start. In Emmeloord zijn de eerste uien vanaf het veld verkocht voor €6 tot €8 per 100 kg. Ook de prijzen voor de plantuien stegen; in Goes werd een prijs genoteerd van €6 tot €7,50, wat een stijging is van €0,25 per 100 kg.
Door de andere stemming in de markt wordt er harder aan de uien getrokken. Waar een aantal bedrijven eerst geen haast maakte met voorraden aanleggen, worden deze nu alsnog op peil gebracht. Ook de export van uien trekt goed door. Eén van de redenen is de vroege ramadan, die zodoende gunstig uitpakt voor de Nederlandse uienexport. Bovendien gaat de belangrijke exportbestemming Senegal nu open. Het is de verwachting dat ook Rusland snel Nederlandse uien zal vragen, aangezien de eigen productie lager uitvalt.
Naast een goede vraag van uien is er een lagere opbrengstverwachting dan een paar weken geleden. Dat is het geval in Nederland, maar ook in andere uienlanden. De warmte en droogte hebben een duidelijk effect op de groei van de uien. De meest actuele vooruitzichten laten weinig veranderingen in dit weertype zien.

Prognose

Lichte prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.