Home

Achtergrond 957 x bekeken

Slachtgewicht vleesvarkens neemt toe

Vleesvarkens wegen dit jaar gemiddeld 92,2 kilo bij de slacht. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het gemiddelde gewicht op 90,9 kilo lag.

De toename blijkt uit slachtcijfers van het Productschap Vee en Vlees (PVV) over de eerste 32 weken van 2008 en 2009. Het PVV houdt elke week het aantal slachtingen en de classificatie van de dieren bij. De stijging van de slachtgewichten komt overeen met een verschuiving op de markt. Omdat zwaardere varkens en onderdelen gevraagd worden leveren varkenshouders hun dieren later af. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse markt; ook in Duitsland worden steeds zwaardere dieren geslacht. Vion Nederland verhoogde dit jaar nog de gewichtsgrenzen om op de trend in te spelen, naar nu blijkt succesvol.

Met de slachtgewichten stijgt ook het vleespercentage van de geslachte varkens. In 2008 was het gemiddelde vleespercentage 56,5 procent, in 2009 steeg dat tot 56,7 procent. De hogere bevleesdheid blijkt ook uit de SEUROP-classificatie van de varkens. In 2008 viel 12,1 procent in de hoogste klasse, vergeleken met 13,9 dit jaar. Het aantal E-,U- en R-classificaties nam af en in de categorie O zijn dit jaar nog geen varkens ingedeeld, wat vorig jaar enkele keren gebeurde.

De cijfers van het productschap laten ook een daling van het aantal slachtingen zien. In 2009 werden tot nu toe 8.350.000 varkens in Nederland geslacht. In dezelfde periode in 2008 lag het aantal slachtingen op 8.929.000, dat is een daling van 579.000 dieren oftewel
6 procent. Door de hogere slachtgewichten is de procentuele daling van de vleesproductie minder sterk, maar toch is er nog sprake van een daling van 5 procent van het totale levend gewicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.