Home

Achtergrond 192 x bekeken

Rusland wil nog steeds niet alleen toetreden tot WTO

Rusland wil nog steeds als onderdeel van een douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan toetreden tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

Dat heeft vice-premier Igor Shoevalov bekendgemaakt. Op onderdelen maken de drie landen individueel afspraken met de WTO.

In juni maakte Rusland bekend dat het na zestien jaar onderhandelingen niet langer alleen tot de WTO wil toetreden, maar samen met Wit-Rusland en Kazachstan. Samen vormen de oud-Sovjet-staten een bijzonder sterke agrogrootmacht.

Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO zei perplex te staan omdat nimmer eerder een douane-unie toetrad tot de WTO, terwijl de VS het plan onwerkbaar noemt. Shoevalov verklaart dit te begrijpen maar houdt voor aan één onderhandelingsteam.

Deze onderhandelaars kunnen binnen bepaalde kaders voor de verschillende landen wel verschillende toetredingsafspraken maken. Rusland lijkt daarmee het Westen enigszins tegemoet te willen komen.

De Russische economie verliest volgens waarnemers jaarlijks enkele miljarden omdat het geen WTO-lid is. De Russische economie krimpt dit jaar volgens zakenbank JP Morgan met 8,5 procent en zou daarmee extra gebaat zijn bij snelle toetreding.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.