Home

Achtergrond 197 x bekeken

'Relatie bundeling en inval nog niet te leggen'

Relaties leggen tussen de inval van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en bundelingsgesprekken zijn nog niet te leggen, vindt Kompanyvoorzitter Geert Koppens.

De uitspraak van LTO Glaskracht Nederland over deze relatie is daarom voorbarig. Glaskracht stelde dat de invallen zich lijken te richten op de samenwerkingsactiviteiten. Koppens, ook voorzitter van telersvereniging Komosa, wijst de relatie van de hand. "Ik zou de uitspraak niet gedaan hebben. Je kunt pas uitspraken doen als het verband duidelijk is."

Koppens sprak met de onderzoeksleider van de NMa. Deze verzekerde hem dat Kompany niet de aanleiding is van het onderzoek. Voor Koppens betekent dat ook dat de telerscollectieven als K8 (komkommer) buiten de verdenking blijven. "De bundeling wordt voorbereid binnen organisaties als K8. Daar worden geen prijsafspraken gemaakt. Alles is getoetst, dus ik zie het onderzoek met vertrouwen tegemoet." Wel denkt hij dat er sprake is van een tipgever.

De NMa heeft de reactie op de melding van Kompany ook op de website staan. De NMa stelt daarin dat een formele toetsing van de positie als associatie van producentenorganisaties (APO) exclusief toebehoort aan de Europese Commissie. De NMa heeft hierin echter ook een rol, blijkt uit dat besluit van de NMa. "Op basis van rechtspraak kan de NMa desondanks oordelen dat bepaalde concrete uitspraken met zekerheid niet aan de voorwaarden voldoen", schrijft de kartelautoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.