Home

Achtergrond 408 x bekeken 19 reacties

PvdD wil geen btw op biologisch voedsel

Biologische producten moeten worden vrijgesteld van btw. Door de producten op die manier goedkoper te maken wordt de vraag naar 'biologisch' gestimuleerd.

Dat stelt Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). De PvdD roept op hiertoe de petitie Bio btw vrij! te tekenen. Dat is een particulier initiatief van de Veenendaalse ondernemer Leo Dijkgraaf. Inmiddels zouden ruim 36.000 mensen de petitie hebben getekend.

De petitie spreekt overigens van een tijdelijke vrijstelling van btw, voor twee jaar. Als door een toegenomen vraag de productieomvang groter is, heeft dat een drukkend effect op de prijs en kan de btw-vrijstelling weer worden opgeheven.

Burgerinitiatief

Dijkgraaf mikt met de petitie op een behandeling als burgerinitiatief. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. Burgerinitiatieven moeten daarnaast aan voorwaarden voldoen, willen ze ontvankelijk worden verklaard. Zo moet het gaan om een uitgewerkt plan, en mag de Kamer de laatste twee jaar niet over het onderwerp hebben gesproken.

In het recente verleden is in de Kamer regelmatig gesproken over een btw-vrijstelling voor biologische producten. Dat stuitte echter telkens op bezwaren: zo'n regeling is fraudegevoelig, omdat biologische producten vaak niet zijn te onderscheiden van gangbare producten.

Bovendien is de vraag of een lagere prijs veel effect sorteert. Uit een eerdere proef van LNV bleek dat het effect verschilt per product. Toenmalig minister Cees Veerman zag mede om die reden af van een generieke prijsprikkel voor biologisch.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hendrik

  Waarom moet de vraag naar biologisch nu gestimuleerd worden? Als dat biologisch nou echt zo veel beter is (wat ik me heel erg afvraag), moet er toch ook meer voor betaalt worden?
  Bovendien wordt er net gedaan alsof de biologische producten veel beter zijn en de gangbare productie niet. Als je zelf boer bent weet je wel beter, volgens mij!
  Maar ja; de ambtenaren weten natuurlijk alles veel beter. Wij zijn maar stomme boeren, die de bevelen van de ambtenaren moeten opvolgen!

 • no-profile-image

  klukkluk

  Jammer dat er weer zo'n kortzichtig figuur als Linda tussen de reactie 's zit.
  Mensen moeten eten, wat ze eten bepalen ze zelf wel.
  Ze kunnen weten hoe dieren en andere produkten geproduceerd worden(in Nl op een verantwoorde manier), als men dit niets vind dan kunnen ze biologisch eten, of niets.
  Aan alles hangt een prijs, ook aan biologisch voedsel, heb je dit er voor over PRIMA.
  Vind je dit niet belangerijk, ook PRIMA
  Maar ga geen domme ondoordachte onzinnige meningen verspreiden.
  Niet iedereen denkt als Linda, want dan zouden we allemaal biologisch produceren.
  Linda, jou mening is nergens op gestoeld (alleen op emotie)als jij graag biologisch wilt eten moet je dat doen, daar heb ik niets op tegen, maar val iemand anders niet lastig met jou mening die maar door enkele mensen word gedeeld, anders was de biologische landbouw wel groter

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dan kan de linkse grachtengordel wat goedkoper aan haar vreten komen zeker

 • no-profile-image

  realist

  Biologisch eten en gezond eten, zijn 2 verschillende dingen. Planten worden belaagd met schimmels en insecten.
  De schimmels in deze planten kunnen ook voor mensen giftig zijn.
  Jammer dat er mensen zijn die niet begrijpen dat er middelen zijn uitgevonden om planten gezond te houden zodat er ook normaal gegeten kan worden. Er gaan elk jaar duizenden mensen dood door schimmels in brood.
  Omdat door geldgebrek biologisch geteeld wordt.
  Maar daar denkt de groene khmer in het rijke westen niet aan.

 • no-profile-image

  Harm

  Grappig dat iedere keer wanneer de pvdd met een voorstel komt, er een enorme brij aan onzin en vuilspuiterij op de site komt. Zal wel met het nivo van de pvdd aanhangers te maken hebben.
  De meest idiote zaken passeren de revue. Een normale discusie is met de onderwerpen van de pvdd blijkbaar niet mogelijk. Natuurlijk moet er voor iedereen een mogelijkheid zijn om biologisch te eten. Daar kan de consument toch zelf voor kiezen. Wanneer je biologisch eten verkiest, zul je keuzes moeten maken in je uitgaven patroon. Die vrijheid hebben we gewoon. Maar het feit dat er extra stimulans nodig is geeft wel aan dat men niet echt warm loopt voor biologisch. Bovendien is onomstotelijk bewezen dat het eten van gangbare kip, milieutechnisch gezien zeer verantwoord is. Bovendien is het gezond, smakelijk en niet duur. Het blijkt dat het eten van kip beter is dan bv ham. Van vleeswaren krijgen we darmkanker. Ook van biologische vleeswaren. Maar 1 keer per week een biologische kip kan ook voldoende zijn.
  Figuren zoals Linda versterken met hun reactie het typische linkse pvdd beeld. Ze hebben ergens een klok horen luiden maar zijn de klepel al jaren kwijt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat geven ze hiermee aan? Dat het de consument geen "bal" uitmaakt, als het maar goedkoop is.
  Goeie reclame PvdD, en straks als er geen afzet is naar die twee jaar, wat dan? Dus tijdelijke zieltjes winnerij.

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Wonderlijk natuurverschijnsel toch: boeren en tuinders! Je hoort hen nooit klagen als er investeringspremies, subsidies, toelagen en dergelijken uit de gemeenschapskas in hun bodemloze put worden gestort. Maar zodra er een voorstel wordt gedaan om het prijsniveau van verantwoord geproduceerde levensmiddelen via een belastingmaatregel wat beter in het spoor te brengen, is meteen de wereld te klein. Als ik het goed begrijp is zélfs het naar de testikels helpen van het hele ecosysteem door de schandelijke overbemesting met giga amoniakuitstoot en het rotzooien aan de cellulaire genetica van levensvormen een wijze van verantwoord biologisch produceren? Om te janken! Het is begrijpelijk dat de consument op de kleintjes past bij het doen van boodschappen, maar als bijv. vers gekocht groente al na 48 uur in de koelkast tot smurrie ineenzakt door de overdaad aan nitraten, zal een wéldenkend consument graag wat méér neertellen voor producten die gemakkelijk een volle week of zelfs nog aanzielijk langer houdbaar zijn. Want de gft-bak komt toch wel vol!

 • no-profile-image

  arie

  wat een onzin, biologische producten moeten zich zelf verkopen, op deze manier kan je alles wel promoten en is er geen sprake van een eerlijke positie op de markt

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik dacht altijd dat er bij jullie net als hier geen btw zit op primaire voedingsmiddelen . Op aardappelen , groente , vlees en vis , fruit en melkproducten hoord net als op graanproducten zoals brood en pasta's geen btw . Daarbij zou geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen bio en gangbaar . Persoonlijk heb ik heb er niet zo'n moeite mee dat er over de minder gezonde keuzes zoals bijvoorbeeld cola , Red bull en snoep wel btw wordt gerekend .

 • no-profile-image

  Patrick

  De toekomst staat niet vast, ook niet wat ik vandaag denk, dat kan over 3 jaar anders zijn, als er andere inzichten zijn gekomen. Daarom blijf ik er even op hameren dat een biologische werkwijze en systeem naast een gangbaar/intensief systeem erg belangrijk is, de keuze vrijheid is belangrijk. Als je vandaag kijkt naar de werkelijkheid en welke richting we uitgaan is dat gen manupilatie van alle voedsel. Dus nu al rijst, mais, soja, en graan hebben ze ook al aangekondigd, tja niets mis met huidige graan, ook bloemen ,appels en aardapppelen en alles wat je kan bedenken.
  De gen wetenschap is in staat om dat te doen, compliment voor de wetenschap, maar ze vragen zich niet af of het wel toepasbaar is. Dus wat gebeurd er nu en binnen 3 jaar, dus bij huidige richting, als alles is gemodificeerd, alles behoord tot patenten van multinationals, ze zullen elkaar bevechten en marktposities claimen. Voor de boer ben je dan afhankelijk en eigenlijk een slaaf van een systeem dat je je ergste vijand niet wenst.
  Ook moet je gentechnologie zien als een puzzel. Ze veranderen stukjes zodat de oorspronkerlijke puzzel niet meer past.
  Nu moet iederen de kracht van zijn lichaam niet onderschatten, maar de basis is celniveau. Voedsel wordt ingenomen door de mond, afgebroken en geleverd door een amazing transportsysteem in je lichaam naar elke cel.
  Avfal uit elke cel wordt netjes afgevoerd, door ontlasting, urine en zweten. Alles draait om je gen codes, daaruit bouwd men de cellen. Die cellen kopieren zich steeds en steeds en steeds. Dat is ongelovelijk en mooi en gevoelig. Maar als de sleutel voor de kopies niet meer het zelfde zijn, krijg je slechte kopies, ook natuurlijk voedsel wat niet de cel binenkomt, membraam, en gewoon niet geschikt is voor je lichaams eigen structuur. 1 orgaan dat uitvalt of een ader dat dicht slipt en je bent gestopt met leven, naast alle andere potentiele ziektes en symptomen, het wordt chaos in eklk lichaam. De huidige gentechnologie is onderdeel van de big pharma, kijk naar mexicaanse griep, komt uit het lap, maar tamiflu werkt gewoon niet, maar werd wel aanbevolen, het vaccin was snel gemaakt, niet getest en toch was het plan maximale vaccinatie voor alle mensen en kinderen. De bijwerkingen zouden en zullen erger zijn dan het griep alleen. Dat is de huidige mentaltiteit van de wereld en de richting die men wenst. Samen met veel onbewuste mensen is het gewoon heele rg oppassen. Eenmaal gentech in elk continenet is einde van de biologische landbouw, haar producten, dus geen keuze meer. Elk land en haar regering en continent zou moeten streven voor minimale afzet en omzet van 25 % biologische producten en dat stimuleren. Elke denktank van regering en partij zou dat moeten willen en steunen en uitvoeren. Ook al wil je alleen gangbaar, misschien je kinderen of kleinkinderen maken een bilogische keus, dus die moet er wel zijn. Zeker in de huidige schimmige wereld met erg veel dubbele agenda's. Ook de denktanks van VVD en CDA blijven ernstig achter, zij steunen gentech, wat met rede een puur facistisch programma is. Deze partijen hebben een minachting voor het leven, misschien wijsheid en inzicht. Een partij is maar een partij, het zijn de mensen die het doen, bij CDA is corruptie, dubbele agendas, teveel petten op, een groot probleem. Je moet echt gaan kijken, niet alleen wat je zelf wenst of eet, maar ook 1 jaar, 3 jaar of 10 jaar en volgende generaties verder denken en goede structuren aanbrengen in een land, continent en planeet. Huidige gentech richting die nog steeds geld, ondersteunt wordt door Nederland, leidt op termijn tot veel ziekte van ieders zelf, haar kinderen en zal leiden tot vernietiging van de mensheid, en dat door puur eigenbelang en heberigheid en mactsmisbruik, dus nu met name van de CDA. Maar in Nederland zijn de sleutel posities ook bezet in alle lagen met pionnen van Monsanto en zijn grappenmakers.
  Denk vooruit, steun biologisch, ook al zult U het nooit eten. Er staat echt meer op het spel dan uw eigen denken en mening.

 • no-profile-image

  Eric

  Een aardig 'gebaar' van de PvdD om biologisch BTW vrij te willen maken, maar ik verdenk PvdD hier wel van 'eigenbelang' wat betreft zieltjes winnen. Zelf draag ik de biologische productiewijze een warm hart toe omdat ik het voor een aantal sectoren een richting vind om ook tot economische duurzaamheid te komen. Neem afstand van de 'ratrace' van massaproductie en probeer kwalitatief hoogwaardige producten te produceren. Voor een aantal producten kan het betekenen dat 'biologisch' daarbij een pré is. Het overtuigen van de consument om deze producten te kopen zal echter niet in een prijsverlaging van 6% zitten en vind ik ook een verkeerd signaal naar de consument, maar ook de gangbare sector. De stimulatie van biologisch zal m.i. dan ook via andere kanalen moeten plaatsvinden dan via de prijs.

 • no-profile-image

  gert

  Goedkope propaganda

 • no-profile-image

  Patrick

  Het is zeer belangrijk dat er een zeer goede bilologische sector bestaat, en zal bestaan, En ook dat er een goede gangbare sector bestaat en zal bestaan.
  Voor beide geld, dat er brood verdient moet worden om te produceren, dat houd in dat het systeem zo moet zijn dat dat kan. Vooral de eerste 3 reacties hier zijn weer bedroefend triest. Weer eigenbelang vooropstellen ipv in structuur denken. Gangbare boeren die niets anders willen zien dan gangbaar en alles wat anders is veracht, is treurig.
  Voor beide systemen geld dat het geproduceerd word en naar de consument gaat, Het hele trajact moet dus duizelingwekkend transparant zijn, en de marges moeten duidelijk zijn en een gezamelijk belang moet voelbaar zijn, en zo ook de verantwoordelijkheid. Nu bij biologisch zitten de marges misschien ook wel bij de supermarkten ipv bij de boer? Dus weerderom de consument de schuld geven dat ze niet meer willen betalen is pure onzin. In elk land en continent groeit de vraag en omzet naar en van bilologisch. Dus de vraag is er wel en de wens ook wel.
  Wel moet biologisch laagdrempelijk worden voor de consument. En daar kan best wel wat voor gebeuren, zoals bv btw verlagen, of andere stimuleringsmaatregelingen.
  Interventie maatregelingen worden nu ook gebruikt bij de melkprijs een bodem te geven, en niet weg te laten zakken. Dus waar een wil is is een weg. Wel ben ik bang voor dat de boerenbonden, speciaal LTO, en LNV en de twijfelachtige landbouwlobby te dom zijn om in te zien dat biologisch erg belangrijk is en daarom laagdrempelijk voor de burger beschikbaar moet zijn.
  Weet je hoeveel procent soja en mais in de hele wereld, gemanipuleerd is met gentech? Misschien al wel 80 procent.
  Die lobby zet zich nu in op de granen markt, omdat ook te manipuleren en te beheersen.
  Dus koester en wees blij met biologische teelt en producten, en stimuleer dat, zodat beide keuzes makkelijk gemaakt kan worden, en beide producenten een goede boterham kunnen verdienen.
  Een wereld zonder keus is gedoemd om vernietigd te worden door haar eigen mensen die ongekende foute keuzes maken, of keuzevrijheden verwerpen.
  Een land, continent en speciaal ook de regering is verantwoordelijk om beide stromingen te ondersteunen, te laten werken in een keten, en te stimuleren waar kan.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Belangenverstrengeling met haar echtgenoot.

 • no-profile-image

  Patrick

  De benadering moet zijn, biologisch en gangbaar een gezond marktdeel. Dat is de overheid verplicht. Dat gangbare boeren dat niet altijd niet ziet zitten is misschien begrijpelijk. Het blijft echt onzin om te zeggen dat biologisch geen kans maakt, omdat de omzet en vraag steeds stijgt jaar in jaar uit. Die keus moet dus blijven en dus laagdrempelig.
  Onbewuste mensen de schuld geven, en dan concluderen dat zij wel kiezen, is al erg genoeg. Volkomen verkeerde benadering. Ook de landbouwlobby en pharma bedrijven zitten niet stil, zij willen maar 1 ding en dat is geen keuze.
  Mensen die niet zien dat keuze hierin zo belangrijk is ongeacht een goed of slecht jaar zijn vreemde wezens, jullie kinderen zullen jullie dankbaar zijn als je keuze vrijheid zou steunen, en daarmee 2 werkbare sysstemen laagdrempelig hebt. Dat systeem is de overheid verplicht om in te voeren, en te ondersteunen, het had er al moeten zijn voor intensief en biolgisch dus ongekende transparantie had er al moeten zijn en een werkbaar syseem ook voor beide voedsel producenten.
  Als gentech doorgevoerd word zullen alle boeren biologisch gaan eten, ook als je intensief verbouwd, jullie vrouwen zuleln juliie forceren. Obama, blair en ons koninklijk huis eten ook biologisch, maar promoten gentech, hopelijk gaan er wat lampjes branden met inzicht en wijsheid, hadden we Ilse Aigner, duiste minister maar in Nederland.

 • no-profile-image

  linda

  hoera voor de Partij voor de Dieren. Natuurlijk moet biologisch voedsel gestimuleerd worden door btw vrij, en extra subsidie, ook grote gratis reclamecampagnes! En wie heeft verzonnen dat bio-industrie vlees GANGBAAR of NORMAAL moet heten. ABNORMAAL of DESTRUCTIEF dekt de lading beter. Honderdduizenden dieren binnen houden, op roosters, vol met hormonen,antibiotica, geen preventieve maatregelen tegen brand, enzenz.
  De kiloknaller is het kankergezwel van moeder aarde.

 • no-profile-image

  Lie

  Ik probeer af en toe biologische producten maar de kwaliteit(smaak) valt me heel erg tegen, als consument ga ik toch zeker ook voor de smaak en dan mag het van mij best wel wat meer kosten!

 • no-profile-image

  Rik

  Volgens mij bestaat er geen onbiologsche landbouw en werken alle boeren met wat er biologisch groeit en bloeit.

  Elk artikel heeft een prijs die bepaald wordt door vraag en aanbod. Maakt niet uit of je het hebt over een Rolls Royce of een Lada, de consument bepaald zelf wat hij er voor over heeft. Een boer die op een duurdere manier produceert heeft net als Rolls Royce een hogere prijs nodig voor zijn produkt. Zijn er onvoldoende consumenten bereid die prijs te betalen dan zit er voor die boer niks anders op dan zijn toko te sluiten of wat anders te verzinnen. Een BTW verlaging of zelfs afschaffing is de reinste concurrentievervalsing.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het zou me benieuwen welk argument de NMa of Neelie Kroes van de Europese mededingingsautoriteit dan gaat aandragen om dit goed te keuren. Dit voorstel betekent ongeoorloofde staatssteun en concurrentievervalsing. Zeker in de zuivelsector waar de prijsverschillen kleiner zijn dan de BTW.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.