Home

Achtergrond 429 x bekeken

Phytophthora-bestrijding kan scherper

Aardappeltelers in het Noorden stappen bij de bestrijding van phytophthora vaak te laat over van lokaal systemische middelen naar contactfungiciden met een specifieke knolbescherming.

Dat constateert teeltbegeleider akkerbouw Albert Wolfs van laboratorium HLB in Wijster. ”We zien zowel in praktijk als in de proeven dat het gewas zo rond half juli niet meer zo snel groeit”, legt Wolfs uit. ”Bij de snelle loofgroei is beter om lokaal-systemische middelen in te zetten. Na de bloei is het verstandig om over te stappen naar contactmiddelen met een specifieke knolbescherming. De meest gebruikte zijn bovendien sneller aangedroogd en beter regenvast. Dat gebeurt in de praktijk vaak wat laat. Het verschil tussen de middelen wordt onderschat, denk ik."

Het huidige seizoen wordt gekenmerkt door weinig phytoph­thoraproblemen, zegt Wolfs. ”Dankzij de strenge winter valt het aantal phytophthora-uitbraken dit jaar mee. Er was minder aarappelopslag en het weer was ongunstig voor phytophthora. Ook de waarschuwingssystemen doen goed hun werk. Bovendien hebben telers de laatste jaren meer kennis gekregen over een optimale beheersing. Maar telers moeten alert blijven en hun gewas goed blijven beschermen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.