Home

Achtergrond 150 x bekeken

Paraffine op Noord-Hollandse kust

Op de stranden van Noord-Holland is donderdag een flinke hoeveelheid paraffine aangespoeld.

Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt. Het gaat om zo'n 25 kubieke meter van de stof, die vooral wordt gebruikt voor de productie van kaarsen, als omhulsel van kaarsen, in de farmacie en in de cosmetica. De paraffine ligt verspreid over de kust van Den Helder tot IJmuiden. Rijkswaterstaat gaat het spul de komende dagen opruimen, zowel handmatig als machinaal. Tijdens de werkzaamheden blijft het strand gewoon toegankelijk voor badgasten. Rijkswaterstaat beklemtoont dat paraffine niet schadelijk is voor mens en milieu.

Het is nog niet bekend wie voor de lozing van de paraffine verantwoordelijk is. Rijkswaterstaat gaat er vanuit dat een schip op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt en gaat monsters van de paraffine op het strand nemen. Deze worden onderzocht op samenstelling.
De laatste keer dat paraffine de kust op deze schaal vervuilde, was in de zomer van 2007. Drie maanden geleden spoelde er wel een kleine hoeveelheid van de stof aan op het strand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.