Home

Achtergrond 352 x bekeken

PPO: Topsin M moet beschikbaar blijven

De fruitteelt kan niet zonder het gewasbeschermingsmiddel Topsin M, dat constateert het Fruitkenniscentrum in Randwijk op basis van het project ’Gevolgen Hagelschade’.

Volgens een woordvoerder is dit het enige middel dat vruchtboomkanker na zware hagelschade effectief bestrijdt. "Het verspreidt zich als enige door de hele plant. Alle andere behandelingen bleken niet of ten dele effectief." Het is volgens het fruitkenniscentrum dan ook belangrijk dat het middel beschikbaar blijft voor telers. Onlangs werd Topsin M door het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) tijdelijk toegelaten in verband met de grote kans op vruchtboomkanker.

Ook zij stelden vast dat het middel de enige manier voor telers is om vruchtboomkanker achteraf tegen te gaan. "De vraag is echter hoe lang die toelating standhoudt", verklaart de woordvoerder van PPO. Officieel mag het middel na 31 november niet meer worden gebruikt.
Binnenkort komt Bayer Cropsience wel met een nieuw middel tegen de schimmel die zich na een zware hagelbui in de wonden van de boom nestelt. Naast de curatieve middelen kunnen telers tijdens het seizoen preventief spuiten, maar tegen de gevolgen van hagel werkt dat niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.