Home

Achtergrond 201 x bekeken

PPO: FreshStart biedt perspectief tegen zuur

Het gas FreshStart biedt perspectief in de strijd die de tulpenbollensector voert tegen zuur en kernrot.

Dat zei Henk Gude, PPO-onderzoeker bollen en bomen, dinsdagavond op de actualiteitenavond van CNB en KAVB in Bovenkarspel. Een efficiënte toepassing van het middel heeft echter nog wat voeten in de aarde.

PPO bespreekt dit momenteel met onder meer de fabrikant. FreshStart maakt tulpenbollen ongevoelig voor de zuur– en kernrotveroorzakende stof ethyleen. Uit onderzoek blijkt echter dat ethyleen al bij en vlak na de oogst leidt tot een toename van zuur en kernrot in de bollen.

Eigenlijk moet FreshStart dus al bij het rooien worden toegepast. "Maar dat kan niet vanwege de toelating", legt Gude uit. "We bekijken nu of het de moeite waard is om toelating op het veld aan te vragen." Het alternatief is nu om het gas zo snel mogelijk toe te passen, zodra de bollen in de bewaarcel zitten.

Alternatieven ventilatie

Zuur kost de sector jaarlijks 5 tot 10 miljoen euro en is daarmee de grootste biologische vijand voor de tulpenbollenkwekerij. De voornaamste troef die bollenkwekers tegen zuur inzetten, is ventilatie. "Maar dat vreet energie", weet Gude. "Dus zoeken we alternatieven. Bijvoorbeeld het meten van ethyleenwaarden in de bewaarcel, om daar de ventilatie op aan te passen. Zo'n sensor is echter kostbaar. FreshStart, dat zo'n tien jaar geleden voor de bollen is ontwikkeld, is ook een serieuze optie. Het middel is nog niet doorgebroken omdat het duurder is dan een sensor."

Of registreer je om te kunnen reageren.