Home

Achtergrond 202 x bekeken

Opslag gevaarlijke stoffen slecht tot onveilig

De brandveiligheid bij de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen laat vaak te wensen over.

Dat concludeert de VROM-Inspectie uit een onderzoek naar de opslaglocaties van tal van chemische producten. Het gaat onder meer om bestrijdingsmiddelen, afvalstoffen, verven en lakken. "Het gaat op vele vlakken mis'', stelde de inspectie dinsdag onomwonden. De dienst nam een kijkje bij 58 opslaglocaties in het hele land, bij bedrijven die meer dan 10.000 kilo gevaarlijke stoffen opgeslagen hebben en waar de hoogste beschermingseisen gelden. Ze moeten niet alleen beschikken over een automatische brandblusinstallatie. Ook onderhoud en periodieke inspecties moeten goed zijn geregeld en worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Bij het overgrote deel van de onderzochte locaties was de milieuvergunning onvoldoende. Een inspectierapport voor de ingebruikname van de opslag bleek vaak te ontbreken. Ook de periodieke inspecties nadien "zijn regelmatig onder de maat'', aldus de VROM-Inspectie.
Provincies en gemeenten krijgen een veeg uit de pan. Zij gaan over het toezicht op naleving van vergunningseisen, maar controleren onvoldoende en traden niet op als zaken niet op orde blijken te zijn. Zo bleken zes locaties in gebruik terwijl de brandveiligheidsinstallatie was afgekeurd, zonder dat was opgetreden. De inspectie trof bij veertien van de 58 locaties onveilige situaties aan.

De dienst heeft de overheden verzocht op te treden en waar nodig vergunningen aan te passen. Verder heeft ze overlegd met betrokken partijen over verbetering van de situatie. Eind dit jaar wordt gekeken naar de stand van zaken. Volgend jaar zal de VROM-Inspectie een grote controleactie houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.