Home

Achtergrond 221 x bekeken

Opleving Nederlandse economie blijft uit

Nederland is de economische recessie nog niet de baas.

Waar stimuleringsmaatregelen in Duitsland en Frankrijk in het tweede kwartaal zorgden voor een kleine groei, kromp de Nederlandse economie met 0,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De maatregelen van de overheid wisten de consumptie en de investeringen in Nederland nog niet aan te jagen. "Een echte zweepslag voor de economie ontbreekt'', zei econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bij de presentatie van de cijfers.

De krimp was weliswaar minder scherp dan in de eerste drie maanden van dit jaar, toen de economie een duikeling van 2,7 procent maakte in vergelijking met het voorgaande kwartaal, maar sterker dan in andere Europese landen. Duitsland en Frankrijk noteerden zelfs een bescheiden groei van 0,3 procent. Beide grote economieën grepen de afgelopen maanden actiever in de economie in dan Nederland. In Duitsland zorgde de royale slooppremie voor oude auto's bijvoorbeeld voor een opleving van de automarkt en stimuleerden specifieke maatregelen de investeringen in de bouw. Ook Frankrijk slingerde de economie aan met stimulerende maatregelen.

Investeringen Nederland

Nederland was terughoudender, mede omdat grote investeringen in een kleine, open economie voor een groot deel weglekken naar het buitenland. Maar een echte impuls voor de consumptie en de investeringen ontbreekt daardoor vooralsnog. Gezinnen gaven dan ook voor het tweede kwartaal op rij ruim 2,5 procent minder uit dan een jaar eerder. Vooral op de uitgaven aan personenauto's werd fors bezuinigd. "De slooppremie heeft in Nederland nog niet bijgedragen aan een herstel van de autoverkopen'', concludeerde Vergeer.
Door de recessie en het uitblijven van nieuwe impulsen vielen ook de investeringen van het bedrijfsleven en de productie van de bouw sterk terug. In het eerste kwartaal bleef de bouwproductie nog redelijk overeind, omdat werd doorgewerkt aan oude projecten. Inmiddels is dat effect echter uitgewerkt en blijven nieuwe projecten uit. ,,De bouw is echt het minpunt van dit kwartaal. Er moeten snel nieuwe orders komen, anders glijdt het verder af'', waarschuwde Vergeer.

De Nederlandse regering heeft de economie wel ondersteund door de uitgaven aan bijvoorbeeld zorg, onderwijs en uitkeringen op peil te houden terwijl de inkomsten door de recessie afnamen, benadrukte Vergeer. "Daarnaast is de financiële sector overeind gehouden, dat is misschien wel het belangrijkste.'' De hoop op herstel moet echter vooral gevestigd worden op een echte opleving in het buitenland, dat het vliegwiel van onze export moet aanzwengelen. Juist op dat gebied was in het tweede kwartaal sprake van een klein lichtpuntje: de uitvoer daalt nog wel, maar doet dat in een steeds lager tempo. "De uitvoer lijkt de bodem te hebben bereikt'', stelde Vergeer.
Om van echt herstel te kunnen spreken moet echter nog een grote inhaalslag gemaakt worden. Ondanks de kleine groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal was de Duitse economie in het tweede kwartaal 7,1 procent kleiner dan een jaar eerder. De Nederlandse economie verloor 5,1 procent van haar waarde in vergelijking met het tweede kwartaal van 2008.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.