Home

Achtergrond 282 x bekeken 5 reacties

Ook Nederlandse teler merkt meer van onkruid

Onkruid is niet alleen een enorm probleem voor boeren in ontwikkelingslanden, maar is ook toenemend problematisch voor boeren in rijke landen.

Dat denkt Bert Lotz, groepshoofd van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International. Probleem is dat een werkelijk effectieve, breed inzetbare mechanische bestrijding nog even op zich laat wachten.

Onlangs meldde wereldvoedselorganisatie FAO dat onkruid een onderschat probleem is. De schade voor de voedselvoorziening is volgens door de organisatie geciteerd onderzoek groter dan die toegebracht door pathogenen of insecten. Lotz onderschrijft het toenemende belang van onkruid.

Afgeschreven

Uit ervaring weet de onderzoeker dat in Afrika soms een derde van het areaal halverwege de teelt wordt afgeschreven vanwege onkruid. "Ook in de gangbare landbouw in het Westen zien we het belang van onkruid aan terrein winnen." Er komen steeds meer onkruidsoorten op de akkers die met de huidige middelen moeilijk zijn te bestrijden.

Zestig jaar na de grootschalige invoer van bestrijdingsmiddelen zijn volgens Lotz de grenzen aan de groei bereikt. "Onkruid vertoont steeds vaker resistentie tegen middelen, precies nu de agrochemische industrie steeds minder werkzame stoffen ontdekt en aan het palet toevoegt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mien

  Hai Joost, kost niet alleen koeien en schapen het leven maar ook van paarden. Paarden zijn meestal toch van een ander soort mensen.
  En de dieren die het wel overleven en later worden geslacht, komen weer op jouw bord.

 • no-profile-image

  joost

  Er bestaat geen onkruid, dit zijn gewoon planten die er thuis horen, alleen die willen jullie niet, want jullie willen een monocultuur van zwakke planten, die geen concurentie hebben.
  St. janskruid, vervelend, maar veeboeren kosten nog veel meer dierenlevens.

 • no-profile-image

  Leen

  Dat denkt Bert Lotz? Ik weet wel een betere reden: Onze overheid verbied goed werkende middelen als Ramrod, Dosanex enz. Nu moet je prutsen met slecht werkende middelen die onjuist worden ingezet en meer milieuschade veroorzaken en daarbij tevens de boer op kosten jagen.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  De natuur geeft en de natuur neemt. Dat is een waarheid als een koe, maar de mens denkt het allemaal de baas te kunnen zijn.
  Een voorbeeld. Na tientallen jaren van landbouwuitoefening worden gronden gekocht van de boeren om er nieuwe natuur van te maken. Er wordt niet bemest en niet meer gespoten. En na enkele jaren komt de natuur terug. Wat blijkt, de zaden van allerlei plantensoorten zijn in de grond aanwezig en komen op als de omstandigheden gunstig zijn.
  Los daarvan wordt er ook door de natuurbeheerders rigoreus ingegrepen en dan zaait men sloot- en bermmengsels uit. En....daarin zit bijvoorbeeld St Jacobskruid. Ga het internet op en je kunt de samenstelling van die natuurmengsels zelf constateren.
  Chemische onkruidbestrijding zal altijd resistente planten oproepen als antwoord van de natuur. Natuur neemt en geeft. De toekomst is er voor mechanische onkruidbestrijding en de meerteelt, en de niet kerende grondbewerking. En met de meerteelt bedoel ik niet 1 gewas maar om en om verschillende gewassen tegelijkertijd op een kavel, die bij elkaar passen. Biodiverse teelt is wellicht een passende naam voor meerteelt.

 • no-profile-image

  Mien

  Een ander aspect is ook de ecologische manier waarmee overheden met hun groen omgaan. Het verschralen van de grond en het 2 a 3 keer per jaar maaien van bijvoorbeeld bermen en dijken. Gevolg velen soorten onkruiden - waaronder Jacobskruid (veroorzaakt velen dode dieren per jaar-zeer giftig)groeien welderig. Met bloei en wind komen de zaden in het land terecht.
  Het valt danook niet mee om je percelen redelijk onkruidvrij te houden. Ja en wat is dan toch een oplossing- helaas spruiten met chemische middelen. En denk maar niet dat alle agrariers hier blij mee zijn, want een rondje spuiten kost veel geld en tijd. Kortom Waterschappen, gemeente, Staatbosbeheer en al die andere geld verslindende organisaties zouden hun beleid eens onder de loep moeten nemen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.