Home

Achtergrond 226 x bekeken

Onderzoek seksen broedeieren met hormonen

Wetenschappers van de universiteit van Georgia in de Verenigde Staten onderzoeken de mogelijkheden om het geslacht van kuikens te beïnvloeden.

Onderzoekster Kirsten Navara maakt daarbij gebruik van een natuurlijk mechanisme dat vrouwelijke dieren in staat stelt om het geslacht van hun nakomelingen te beïnvloeden. Dit is onder meer gebleken uit onderzoek bij hamsters en mensen.

Navara wil dit mechanisme bij pluimvee leren begrijpen met behulp van hormonen, vooral corticosterone. Het toedienen van dit hormoon vlak voor de ovulatie van hennen zorgde dat ruim 80 procent van de nakomelingen haantjes waren. De onderzoekers willen nu het mechanisme verder doorgronden en een methode ontwikkelen om dit in te zetten om het gewenste geslacht te krijgen.

Het onderzoek komt voort uit economische overwegingen. De vleespluimveesector kan meer verdienen met haantjes, terwijl de legsector vanzelfsprekend bij hennetjes gebaat is. In Nederland biedt het echter ook maatschappelijk gezien perspectief als alternatief voor het doden van eendagskuikens.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.