Home

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

Onbeperkt ganzen (Columnwedstrijd)

Vroeger waren de ganzen nog gewoon wit, werden gekortwiekt, mochten een beetje waakhond bij de boerderij spelen, werden geplukt voor de dons of opgegeten.

Ze waggelden wat en waren voor de rest gewoon dom. Er waren toen ook nog ganzenhoedstertjes met blond haar en vlechtjes, de Heidi’s van het lage land. Hun grootste droom: een knappe boerenzoon. Maar de gans begon zijn media-offensief. Wilde ganzen vlogen voor kerkelijke goede doelen met giro 40.000, Niels Holgerson vloog op de rug van een gans, beleefde de spannendste avonturen en redde andere dieren. ’s Winters vlogen ze in V-formatie om vorst en sterk schaatsijs aan te kondigen. Knutselaars figuurzaagden ganzen, haaksters hingen hun kunstwerkjes met daarin de gans voor het raam. Ja, gans het land was in de ban van.

Inmiddels is ons land in de winter bevolkt door diverse soorten die het prima naar de zin hebben. Op de Hollandse grazige weiden staat nog wel een lekker hapje. Hebben het zo goed naar hun zin dat ze in de zomer ook maar blijven. Hier eieren leggen en opvoeden scheelt een stuk vliegen.

Europanen houden van dieren. De meeste om ze op te eten, te aaien of tegen te praten. Gekozen Europeanen hebben hogere doelen. Die willen eigenlijk alles tegelijk. Veel soorten (liefst bijna uitgestorven). Veel leefgebieden (want er is te weinig natuur), veel van elke soort (behalve als boeren ze commercieel fokken), veel (ja, weet ik veel).

Zij hebben de gans ook op de beschermingslijst gezet. Die heeft zich inmiddels uitbundig op zijn Europese taak gestort. Dit tot overlast van de andere weidevogels. Is zelfs een beetje het varken uit Animal Farm aan het worden. Om belastinggeld te sparen moeten we ze naar de gedooggebieden schieten.

Het grazige (ganzen)grasland dreigt zeker niet te verdwijnen. Driedubbele bescherming (Natura 2000, gedooggebieden en PvdD) is te veel van het goede. Hoog tijd dus om ze te schrappen als doelsoort. Europa een onneembaar Natura 2000-fort? Hebben we Haagse bestuurders met sleutels en ballen voor nodig!

Deze column is geschreven door Johan Oskam uit Broek in Waterland

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gijs Gans

    Zo te lezen is deze collumnschrijver niet zo lievv voor ons.Geeft niet hoor.....Als ie ons straks met 1000 ganzen ziet dineren op zijn weiland weet hij hoe dit komt...Wie is er ook al weer dom ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.