Home

Achtergrond 405 x bekeken 1 reactie

O-Man en zonen domineren weer stierindex

O-Bee Manfred en zijn zonen blijven de nationale stierindex voor zwartbonte Holsteins stevig domineren.

Dit blijkt uit de jongste uitdraai van de stierindexen die de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) heeft gepubliceerd.

O-Man zelf steeg 9 punten op de NVI-index en komt daarmee met 321 punten zo mogelijk nog steviger aan kop te staan. Hoogste nieuwkomer op de lijst is O-Man-zoon Timmer Tyson (uit een Novalis-moeder). Die komt de index binnen met een NVI van 227 punten en bezet daarmee meteen een vijfde plaats. De tweede nieuwkomer bij de eerste twintig is eveneens een O-Man-zoon (Altasenna, uit een Ronald-moeder).

Op de internationale Interbull-stierindex is de dominantie van O-Bee Manfred Justice-Et overigens nog vele malen groter dan op de nationale index. Daar is het aan de top van de lijst bijna alleen maar O-Man-zonen wat de klok slaat.

Bij de roodbonte Holsteins wordt de lijst nog aangevoerd door Heihoeve Delta Spencer (Lightning-vader), maar die zag zijn positie op de lijst wel verzwakken. Kian-zoon Delta Fidelity (Lightning-moeder) sprong hier van niets naar een bijna-eerste plaats (NVI van 277, tegenover 279 voor Heihoeve Delta).

Ook verder op de lijst zijn Kian-zonen goed vertegenwoordigd, al is de tweede nieuwkomer bij de roodbonten Pericles-zoon Dch. Almighty (ook een Lightning-moeder). Deze komt met een NVI-index van 216 binnen op plaats nummer negen.

O-Man dankt de versterking van zijn positie op de NVI-index onder meer aan een betere score voor vruchtbaarheid. Wel moest hij bij de kilo’s melk en levensduur een stapje terug doen. Timmer Tyson scoort vooral sterk voor de kilo’s melk en de gehalten aan vet en eiwit die hij vererft. Kian-zoon Delta Fidelity scoort ook sterk voor het punt melkproductie en noteert ook een mooie Inet van 242. Heihoeve Delta Spencer moet juist punten inleveren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Volgens mij heb je de belangrijkste nieuwe o man zoon over het hoofd gezien.
    Fokkerij is niet echt jullie ding daar bij reed business. Ik verbaas me ook over het verhaal van fortune in de boerderij. Waarom wordt een stier met een negatieve levensduur fokwaarde zo de hemel in geprezen? ( om extra advertentie inkomsten te genereren misschien?)

Of registreer je om te kunnen reageren.