Home

Achtergrond 175 x bekeken

Nauwelijks overtreding residugehaltes producten

De Britse overheid vond in het vierde kwartaal nauwelijks groente en fruit met daarin te hoge niveaus residu.

Dat blijkt uit het rapport van het Britse Food Standards Agency. Van een groep van zeven producten (appels, peren, wortelen, komkommers, sla, paprika en spinazie) werd in 0,5 procent een overschrijding aangetroffen. Ruim eenderde van de producten was compleet schoon. In de steekproef van 373 van de zeven producten was circa 10 procent afkomstig uit Nederland.

De Britse supermarkten staan bekend om de strenge inkoopeisen voor voedselveiligheid. De inkopers werken vaak met vaste leveranciers die telen volgens de Britse inkoopeisen. Mogelijk speelt ook een rol dat de Europese harmonisatie van mrl-normen in 2008 is ingegaan.

Nederlands product scoorde niet bijzonder goed in het onderzoek. In alle elf monsters peren uit Nederland werden meerdere middelen aangetroffen. Bij komkommers werd in 12 van de 13 Nederlandse monsters resten van meerdere middelen aangetroffen. Nederlandse paprika was relatief schoon. Bij 5 van de 13 Nederlandse monsters werd één middel aangetroffen, bij één paprikamonster betrof het meerdere middelen. Van appels werd één Nederlands monster onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.