Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

NAK: loof nog groen op 13 procent percelen pootgoed

De veldkeuring van pootaardappelen loopt op zijn einde. Volgens de keuringsdienst NAK was begin deze week op 13 procent van de percelen het loof nog niet vernietigd.

De NAK heeft 23,3 procent van de percelen pootaardappelen in klasse verlaagd en 2 procent afgekeurd voor gebruik als pootgoed. Dat is meer dan vorig jaar rond deze tijd, maar minder dan in 2007. Net als voorgaande jaren komen de meeste afkeuringen en klasseverlagingen voor op de zandgronden in het Noorden.

Volgens de NAK is erwinia in 72 procent van de klasseverlaging of afkeuring de oorzaak van de degradatie. Erwinia was vorig jaar rond deze tijd in 54 procent van de gevallen de oorzaak. Mozaïekvirus is dit jaar bij 14 procent de oorzaak. Dat was vorig jaar 30 procent.
De combinatie van bacterie en virus is zowel vorig jaar als dit jaar voor 8 procent de oorzaak.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Knippen en plakken van de nak site met 2 % afkeuring, rekenen is ook een vak!

Of registreer je om te kunnen reageren.