Home

Achtergrond 242 x bekeken 4 reacties

Monsanto beschuldigt DuPont van bedrieglijk handelen

DuPont heeft in het geheim derde partijen gebruikt om haar rivaal in de agrochemie Monsanto in een kwaad daglicht te stellen.

Dat heeft Monsanto’s bestuursvoorzitter Hugh Grant verklaard tegenover de Washington Times, een conservatief dagblad. Grant eist in een brief aan de leiding van DuPont, het moederbedrijf van veredelingsconcern Pioneer Hi-Bred, dat een onafhankelijk comité instelt om "het patroon van geheime aanvallen" te onderzoeken. Monsanto heeft zelf alvast advocatenkantoor Orrick, Herrington & Sutcliffe in de arm genomen om "de misstanden te ontrafelen."

DuPont zou onder meer vervalste brieven hebben verstuurd naar Congresleden en foute informatie hebben verschaft aan politici, boeren en ambtenaren. Als vehikel werd volgens Monsanto een belangengroepering naar voren geschoven. Die is tegen Monsanto’s activiteiten op onder meer het gebied van genetische modificatie en Monsanto’s marktmacht.

Een woordvoerder van DuPont ontkent illegale acties maar laat weten dat het bedrijf zorgen heeft over de toenemende macht van Monsanto en hoe het daar gebruik van maakt. Deze zorg wordt gedeeld met non-gouvernementele organisaties en sommige boeren, maar geheime verbanden zouden niet bestaan.

Monsanto wijst op brieven met foute informatie die zijn verspreid toen Monsanto Delta & Pine Land overnam. Senator Tim Hutchinson, een Republikein uit Arkansas, stuurde zeven door DuPont aangeleverde brieven door aan een andere senator. In 2007 verklaarde de lokale krant St. Louis Dispatch dat drie van de brieven nep zijn. Twee van de afzenders wisten niets van een brief. Uiteindelijk dwong het ministerie van justitie Monsanto bepaalde onderdelen te verkopen voordat het Delta & Pine mocht verwerven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardappelmeisje.nl

  .....1 blije gedachte bij dit bericht: ....laten deze monopolisten elkaar maar afmaken, wellicht dat er dan eens weer waardering komt voor de primaire producent....Het enige positieve in dit soort gevallen is, dat er meerdere
  'grootmachten' zijn die elkaar de macht niet gunnen....Als wij primaire producenten maar eens SAMEN beseffen dat we met onze grondstof 'veel meer mans/vrouws zijn dan we weten' zal er ooit een periode komen waarin we weer
  waardering krijgen voor dat wat we doen,
  nl. 'zorgen dat we met z'n alle in leven blijven' .....en dat heb ik Monsanto noch
  Dupont nooit horen zeggen.......

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Aardappelmeisje, koop jij je bestrijdingsmiddelen bij Bayer?

 • no-profile-image

  Bezorgde landbouwer

  Bezorgde Burger
  Het is gewoon een nieuwe vorm van communist of legale maffia.
  Je kunt er niks tegen en politiek wil of weet niet hoe dit soort ontwikkeling tegen te houden.Bedrijven als monsanto en de groot winkel bedrijven regeren de hele voedsel kosten plaatjes.wat te doen? blijft weinig anders over dan dat de wereld politiek gegarandeerde prijzen betaald aan de landbouw.want van vrije markt is geen sprake meer van. allang niet meer. de politiek luistert teveel naar de grote industrieën en winkel ketens. ze hebben er totaal geen grip op.
  En wat kan de landbouw er tegen? niks want we moeten hun spul gebruiken of hebben geen koper voor ons product
  Groeten.Bezorgde landbouwer

 • no-profile-image

  bezorgde burger

  Kijk boeren, hier gaat het om. U bent nog maar een miniem schakeltje. Dit soort mega bedrijven hebben allesn in handen. Uw zaaigoed en daarbij een advies voor het bestrijdingsmiddelen gebruik. En ze kopen de oogst ook nog eens. De knop moet om, net als is gebeurt bij de grote banken. Het is heel bedreigend dat dat soort bedrijven de wereldvoedselproductie in handen HEBBEN.

Of registreer je om te kunnen reageren.