Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Minder vaak weeralarm door klimaatverandering'

In de toekomst zullen er in Nederland minder vaak weeralarmen worden afgegeven, verwacht klimaatonderzoeker Arie Kattenberg van het KNMI.

"Door de klimaatverandering raken we gewend aan flinke onweersbuien of hittegolven, omdat ze vaker voorkomen. We zullen dan minder snel waarschuwen dan nu'', zegt hij.

Kattenberg en enkele collega's praten volgende week over klimaatverandering en meteorologie op de conferentie van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in Genève. Hoofd van het WMO, Michel Jarraud, stelde vandaag dat klimaatverandering het voorspellen van weer moeilijker maakt. Vorige week gaf het KNMI een weeralarm af, maar kwamen de voorspellingen niet uit als verwacht.

Het KNMI ontwikkelt nieuwe klimaatmodellen om in de toekomst het weer goed te kunnen voorspellen. "We kunnen inderdaad niet zomaar gegevens uit het verleden gebruiken. In plaats daarvan gaan we steeds meer gebruik maken van natuurkundige modellen'', aldus Kattenberg. De stelling van Jarraud vindt hij te kort door de bocht. "Historische gegevens zijn een onderdeel van de weersvoorspellingen. Klimaatmodellen maken daar ook een groot deel van uit.''

Tijdens de conferentie presenteren wetenschappers van het KNMI een nieuw klimaatmodel waarmee bijvoorbeeld kan worden bekeken welke invloed CO2-beperkende maatregelen kunnen hebben op het klimaat. Gesproken wordt ook over een betere Europese samenwerking tussen weerdiensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.