Home

Achtergrond 167 x bekeken 3 reacties

Minder stierengevechten door recessie

Tientallen Spaanse steden hebben hun stierengevechtenfestival dit jaar moeten afgelasten. Zij moeten als gevolg van de economische recessie, die Spanje zeer hard heeft getroffen, bezuinigen.

De bevolking heeft in verscheidene plaatsen woedend gereageerd dat zij dit jaar niet naar het gevecht tussen de torero's en de stieren kunnen kijken.

Het bestuur van de regio Madrid had tot en met begin augustus toestemming gegeven voor 401 festivals in 57 plaatsen. Dat zijn er 20 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De voorzitter van de vereniging van vechtstierenmesters, Eduardo Martin-Penato, zegt in de krant El País dat de kosten van een stierengevecht uiteenlopen van 12.000 euro voor een bescheiden krachtmeting tot 180.000 euro voor een evenement in de beroemde arena Las Ventas in Madrid.

Tientallen boze mensen wierpen zondag eieren, tomaten en bier naar burgemeester Juan José Martin van de plaats Pinto, ten zuidoosten van Madrid, toen die het jaarlijkse festival opende. Dit jaar moet het festijn het stellen zonder stieren. "U weet niet hoezeer het mij kwetst dat dit in mijn stad heeft plaatsgehad. Het is een schande dat er zulke onbeschaafde lieden zijn'', aldus de burgemeester.

In een andere plaats in de buurt van Madrid, Manzanares el Real, is het aantal dagen met stierengevechten van drie tot twee teruggebracht. Bovendien worden jongere stieren gebruikt, die goedkoper zijn dan hun meer ervaren soortgenoten. Het besluit viel na een referendum waarin de bevolking van Manzanares el Real zich kon uitspreken over een festival zonder stierengevechten. De volksraadpleging leverde geen duidelijk resultaat op.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  linda

  de burgemeester van Madrid heeft het over ONBESCHAAFDE mensen die hem met eieren en tomaten bekogelen. Ik wens dat alle fans van de arena speren met weerhaken in hun rug gespiesd krijgen. Dan voelen ze zelf hoe onbeschaafd en barbaars stierenvechten is!

 • no-profile-image

  Saskia

  Inderdaad, wat echt onbeschaafd is, is het afslachten van stieren en andere dieren voor vermaak. Door ze te verbranden, verdrinken, aan touwen door de straten te sleuren, dood te steken met lansen, speren en zwaarden, om aan een behoefte te voldoen waar velen niets van begrijpen. Goed dat de subsidies zijn afgenomen voor dit soort wrede evenementen, al is het om de verkeerde reden. Ach, als die martelingen maar stoppen. Overigens zijn die tomatengooiers inderdaad onbeschaafd als het gaat om de woede die ze uiten, omdat ze geen dieren mogen martelen.

 • no-profile-image

  CAS International

  Stop het stierenvechten en andere wrede 'feesten' waarbij stieren en andere dieren worden gemarteld. Ga naar cas-international.org.

Of registreer je om te kunnen reageren.