Home

Achtergrond 230 x bekeken

Minder aardappelen stuwen prijs omhoog

Nadat de aardappelprijzen wekenlang nauwelijks van de plaats kwamen, noteerde Belgapom vorige week plots €5 per 100 kg. Nog laag, maar toch een stijging van €2. Deze prijsverhoging, een van de laatste die Belgapom voor de vroege vrije aardappelen uitgeeft, is het gevolg van de extreme droogte in grote delen van Vlaanderen, waardoor het rooien van de aardappelen flinke vertraging heeft opgelopen. Gezien de constante vraag vanuit de inkopers was een prijsverhoging vanzelfsprekend.
De geluiden uit België zijn niet uniek. Ook de aardappeltermijnmarkt was positief gestemd. Vorige week schommelde de eindnotering (levering april 2010) in Hannover tussen €12,00 en €12,80 per 100 kg. Twee weken geleden was een niveau van €10,00 per 100 kg nog reden tot vreugde.
De huidige situatie op de markt voor vroege aardappelen is een positieve voorbode voor de situatie bij de hoofdoogst. Proefrooiingen van VTA laten in week 33 een oogst zien van ruim 50 ton per hectare. Dat is weliswaar iets meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd, maar het hoofdgewas heeft weinig groeipotentie meer. Op basis van dit alles zijn minder aardappelen per hectare te verwachten. In combinatie met een 1 % kleiner areaal zal het totale aanbod aardappelen lager uitpakken. Dat is een gunstige uitgangspositie voor de prijsvorming.

Prognose

Prijzen minimaal gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.