Home

Achtergrond 187 x bekeken

'Melkveehouderijen zijn meestal solvabel'

De solvabiliteit van de meeste grondgebonden melkveebedrijven is goed.

Het probleem zit hem in de liquiditeit, al kunnen de meeste melkveebedrijven dit best aan. Daar moet niet te dramatisch over worden gedaan. Dat zegt Fried Frederix, voorzitter van koepel van agrarische accountants VLB en algemeen directeur van de Gibo groep.

Frederix was als adviseur een van de deelnemers aan het overleg tussen de verschillende ketenpartijen in de zuivelsector. Als de melkprijs voor een langere periode op een laag niveau blijft, komen er volgens Frederix zeker bedrijven in de problemen. Vooral pachtbedrijven en melkveebedrijven die net zijn overgenomen en daarbij zwaar gefinancierd komen in de problemen. Het rendement op eigen vermogen is bij deze bedrijven niet hoog genoeg. Daarom is het volgens Frederix goed dat er gekeken wordt naar maatregelen om deze moeilijke periode door te komen.

Grondgebonden melkveebedrijven hebben over het algemeen volgens Frederix genoeg reserves. "Er is geen bank die moeilijk doet als veehouders tijdelijk extra geld willen lenen om hun liquiditeitspositie te verbeteren", aldus Frederix. Dat bedrijven interen op hun reserves hoort volgens hem bij ondernemerschap. "Melkveehouders moeten zorgen voor een buffer. Ik denk dat de betere ondernemers hier al op zijn ingesteld."

Hij ziet dan ook absoluut toekomst voor de melkveesector in Nederland. "De huidige crisis zorgt er wel voor dat veel melkveehouders scherper moeten gaan ondernemen. Ik denk dat er nog veel is te winnen. Dan denk ik vooral aan management."

Ook Frederix denkt niet dat de melkprijs zich op korte termijn gaat herstellen, maar over de huidige ontwikkelingen op de beurs is hij positief. "Je ziet dat de koersen langzaam stijgen. Als de beurs op peil blijft dan neemt het vertrouwen van de consument mogelijk weer toe." Dit zorgt er volgens de voorzitter mogelijk voor dat voorspelde negatieve economische ontwikkeling na de vakantieperiode zal meevallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.