Home

Achtergrond 248 x bekeken 4 reacties

Melkaanvoer fabrieken juli onverwacht groot

De melkaanvoer bij FrieslandCampina en ook bij enkele andere zuivelbedrijven blijft onverwacht hoog.

Dit blijkt uit gegevens en uitlatingen van de betreffende bedrijven. Bij FrieslandCampina – verreweg het grootste zuivelbedrijf van Nederland – was de melkaanvoer gedurende de maand juli 2 procent hoger dan vorig jaar in juli.

Opmerkelijk daarbij is dat de melkaanvoer na een aanvankelijke daling gedurende de maand juli juist weer iets aantrok. Inmiddels is weer een dalende lijn ingezet. Door de hogere productie lag de melkaanvoer in week 32 zelfs zo’n 9 miljoen kilo hoger dan dezelfde week vorig jaar.

In de twee voorgaande jaren daalde de melkaanvoer bij Friesland Foods en Campina in juli en augustus diep. Waardoor dit nu toch iets anders is, valt moeilijk te verklaren. De hoogte van de melkprijs kan in ieder geval geen goede verklaring zijn.

Fabrieksquotum

Door de hogere aanvoer hebben de leden van FrieslandCampina ook al een groter deel van het fabrieksquotum (voor het jaar 2009/2010) gevuld dan vorig jaar. Toen was het fabrieksquotum tot en met juli bijna voor eenderde gevuld, nu is dat quotum voor meer dan eenderde opgebruikt.

Ook bij enkele andere zuivelverwerkers is de aanvoer nog steeds behoorlijk hoog. Toch zitten niet alle verwerkers momenteel nog met grote melkoverschotten.

Cono Kaasmamers en ook Bel Leerdammer hebben op dit moment alle eigen melk zelf nodig. Dat komt door een combinatie van teruglopende aanvoer en een nog redelijk goede kaasafzet.

Spotmarkt

Gevolg is dat er minder aanbieders actief zijn op de spotmarkt voor rauwe melk. Dat resulteert er weer in dat de prijzen daar blijven stijgen. Hetzelfde is overigens het geval in Duitsland. Ook daar is het aanbod van vrije melk nu krap.

In Nederland kan dit vervelende gevolgen hebben voor een aantal producenten van dagverse zuivel. Enkele bedrijven moet een belangrijk deel van hun aanvoer uit de nu duurdere spotmarkt betrekken. Concreet betekent dit dat ze hun marge zien slinken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nu al zeggen dat de krappe voorraad melk vervelende gevolgen kan hebben voor de dagverse zuivel,hoe krapper hoe beter,waar hebben we het laatste jaar nu steeds over geklaagd?Blijkbaar keert het tij.Het is met de melk eb of vloed

 • no-profile-image

  burger

  als burger begrijp ik nu al dat er weer boven het quotum gemolken wordt en dat de boeren dus weer super heffing gaan betalen. te veel melk geeft lage prijzen .
  Dus boeren volop doormelken want dat kunnen jullie blijkbaar net zo goed als volop door klagen en piepen.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Ik weet niet of je dat wel helemaal goed ziet. Een melkveehouder heeft twee redenen om meer te melken. 1. Bij hoge melkprijzen om de winst mee te pakken en 2. Bij lage prijzen om de cash flow aan de gang te houden

 • no-profile-image

  Burger

  Als ik het goed begrijp zijn er dus nog genoeg bedrijven die voor de huidige melkprijs willen leveren. Ik ben blij dat voor het overgrote deel van de boeren produceren ook bij deze prijzen uit kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.