Home

Achtergrond 334 x bekeken

Maiswortelkever in Frankrijk en Duitsland

Het Belgische voedselagentschap FAVV is ongerust over nieuwe waarnemingen van de maiswortelkever in Frankrijk.

In de regio’s Haute-Savoie, l’Ain, Rhône en in de Elzas zijn in juli en augustus verschillende uitbraken vastgesteld. Volgens de FAVV bestaat het gevaar dat de autoriteiten de situatie niet meer onder controle kunnen houden.

Recentelijk is de maiswortelkever in Nederland niet meer waargenomen. Wel signaleert Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) dat de overlast van maiswortelkever in Europa toeneemt. De verschillende uitbraken in Frankrijk houden volgens Groten mogelijk verband met het onlangs door president Sarkozy afgekondigde verbod op het gebruik van de transgene maissoort MON810, dat resistent is tegen de maiswortelkever.

Chemische bestrijding

De Plantkundige Dienst (PD) heeft overal in het land vallen staan om direct in te kunnen grijpen mocht de maiswortelkever in Nederland weer opduiken. De kevers worden volgens Groten in zo’n geval chemisch betreden. Het laatst was dit in 2005 het geval. Dit jaar is de kever aangetroffen in Frankrijk en Duitsland. In België is nog geen wortelkever aangetroffen.

De kevers vormen geen gevaar voor de volkgezondheid, maar zijn een plaag voor maistelers. De larven van de kever veroorzaken schade aan de wortels van de mais, waardoor ze het platliggen van het gewas kunnen veroorzaken. Volgens de PD zijn opbrengstverliezen van 90 procent waargenomen in gebieden waar de kever voorkomt. "Een van de mogelijkheden tegen de kever zou het telen van bt-mais zijn", zegt Groten. De teelt van deze genetisch gemodificeerde mais is in Nederland nog verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.