Home

Achtergrond 288 x bekeken 3 reacties

Maisoogst Italië in gevaar door verbod middel

De Italiaanse maistelers staan op voet van oorlog met landbouwminister Luca Zaia, die een reeks gewasbeschermingsmiddelen heeft verboden.

De minister wil daarmee de bijen van de ondergang redden, maar de boeren vrezen dat hun oogst in gevaar wordt gebracht. Aanleiding voor de ruzie is de massale sterfte onder bijen, die sinds ruim een jaar in heel Europa zorgen baart en niet alleen imkers maar ook fruit- en bloementelers bedreigt.

Om de teruggang van de bijenstand te stoppen, heeft het ministerie van volksgezondheid, op aanwijzing van het ministerie van landbouw, de verspreiding verboden van neonicotinoiden.

Deze middelen worden gezien als mogelijke doodsoorzaak van de bijen. De bijen zouden hierdoor gedesoriënteerd raken en hun korven niet meer kunnen vinden.

Probleem is echter dat de bestrijdingsmiddelen tot nu toe op grote schaal werden gebruikt tegen de maiswortelkever (diabrotica), die zich nu te goed doet aan de mais in de Povlakte. Volgens de landbouworganisatie Confagricoltura worden 7.000 maistelers in Noord-Italië dit jaar daardoor al geconfronteerd met een 30 procent lagere productie.

De maistelers eisen daarom dat de regering het in eerste instantie tot 20 september afgekondigde verbod niet verlengt. Landbouwminister Zaia is dat echter niet van plan: ”De bijensterfte is een wereldwijde noodtoestand en heeft daarom prioriteit.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Moe van die zogenaamde dierenvriendjes

  Dromen zijn bedrog :)
  Dinausarus is toch ook dood.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  Het klopt dat de bijensterfte van een orde is van noodtoestand. Alleen Nederland doet helemaal niets. Dat zal wel met de signatuur van de minister te maken hebben? "Christelijk" lijkt te staan voor natuur- en milieuhaters. Mensen die gruwen van wat de schepper heeft gemaakt. Het CDA en de christelijke partijen zijn ook al voor gentechnologie en cisgenese. Kennelijk kun je meer respect hebben voor de alles wat leeft, bloeit en groeit wanneer je jezelf niet het etiket "christelijk"opplakt. De christelijke partijen vinden kennelijk dat ze zelf alles veel beter kunnen dan God. Ondertussen gaat onze aarde kapot.

 • no-profile-image

  burger

  wat een ramp dat verbieden van neonicotines. Spuiten ze toch gewoon pyretroiden (alleen die zijn waarschijnlijk duurder). Niet de boer protesteerd maar de chemische industrie en blijkbaar zijn italiaanse boeren niet veel slimmer dan nederlandse.

Of registreer je om te kunnen reageren.