Home

Achtergrond 196 x bekeken

Longpest in China veroorzaakt door hond

De longpest die in het Chinese plaatsje Ziketan al aan drie mensen het leven heeft gekost, is vermoedelijk overgedragen aan mensen door een hond.

Het eerste slachtoffer, een 32-jarige herder, stierf drie dagen nadat hij zijn hond had begraven, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag.

Het Chinese centrum voor ziektepreventie denkt dat de hond een geïnfecteerde marmot had gegeten. Nadat de hond de bacterie aan zijn baasje had overgedragen, gaf hij het op zijn beurt weer door aan zijn familie. Twee mensen stierven, tien anderen werden ziek.

De Chinese autoriteiten hebben Ziketan, een plaats met circa tienduizend inwoners, van de buitenwereld afgesloten wegens de uitbraak van de longpest. Enkele mensen zouden hebben geprobeerd te vluchten, maar volgens Peking gaat het dagelijks leven in de stad gewoon door. Er is voldoende voedsel om de quarantaine enige tijd vol te houden.

Volgens de overheid is de uitbraak onder controle, maar blijft de quarantaine voor de zekerheid nog even van kracht. Hoewel Ziketan honderden kilometers van de grens met Rusland ligt, heeft Moskou besloten de controles aan te scherpen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De longpest is een variant van de pest, waaraan in de middeleeuwen naar schatting 30 tot 60 procent van de Europese bevolking overleed. De ziekte steekt in China nog steeds sporadisch de kop op. Als de bacterie niet in een vroeg stadium met antibiotica wordt behandeld, is het sterftecijfer onder patiënten bijna 100 procent. Longpest is uiterst besmettelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.