Home

Achtergrond 145 x bekeken

Lijfwacht Bin Laden mag weg uit Guantanamo

Een Amerikaanse rechter heeft de vrijlating bevolen van een Jemeniet die door Washington werd beschouwd als lijfwacht van terroristenleider Osama bin Laden.

Mohammed al-Adahi zit vast in het Amerikaanse kamp voor terreurverdachten Guantanamo Bay op Cuba. Het Franse persbureau AFP verwierf woensdag een kopie van het bevel tot vrijlating. De motieven van de rechter zijn nog geheim. Zij eist uiterlijk 18 september een verslag van de autoriteiten. De Jemeniet is de 29e Guantanamogevangene van wie de detentie illegaal wordt verklaard. Adahi getuigde in juni tijdens zijn proces dat hij weliswaar een ontmoeting had met Bin Laden, maar dat hij nooit voor hem heeft gewerkt.

De Amerikaanse president Barack Obama wil Guantanamo begin volgend jaar sluiten. Zijn voorganger George Bush liet in het kamp zogenoemde 'vijandelijke strijders' vasthouden in de strijd tegen terreur na de radicaalislamitische aanslagen van september 2001 op de Verenigde Staten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.