Home

Achtergrond 690 x bekeken 8 reacties

Lichtbakken en extra jagers tegen vossen Vlieland

Staatsbosbeheer zet extra jagers en lichtbakken in om de vossen op Vlieland af te schieten.

Het is al ruim twee weken geleden dat de jagers voor het laatst een vos hebben gedood. "En we denken dat er nog een onbekend groot aantal vossen op het eiland is'', aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Vorige maand werden voor het eerst in de geschiedenis op Vlieland vossen gesignaleerd. Het is volgens Staatsbosbeheer vrijwel zeker dat de vossen op illegale wijze op het eiland terecht zijn gekomen. Een politieonderzoek loopt nog.

Volgens de woordvoerder is het uitzonderlijk dat bij de vossenjacht gebruik wordt gemaakt van lichtbakken. "Lichtbakken veroorzaken een verstoring van de natuur. We moesten daarvoor dan ook eerst een vergunning van de provincie Friesland krijgen.'' Het licht helpt de jagers om de vossen tijdens de nachtjacht te zien. "Daarnaast verstijven vossen vaak van schrik als ze ineens in de schijnwerpers staan.''

De vossen, die al duizenden nesten op het eiland hebben leeggeroofd, zijn volgens Staatsbosbeheer bezig met een opmars naar het dorp. De gemeente Vlieland waarschuwt daarom voor het eten van bosbessen en cranberry's. "De aanwezigheid van vossenlintworm kan niet worden uitgesloten'', aldus de gemeente. De menselijke lever kan door besmetting schade oplopen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  slimme

  waar blijft die afschotvergunning voor jagers. Die is veel belangrijker. Zij hebben die vossen naar alle waarschijnlijkheid zelf uitgezet om te kunnen knallen. Zo zitten die lui in elkaar. Vlug een afschotvergunning afgeven.

 • no-profile-image

  reintje

  Misschien zijn de vossen er wel door staatsbos zelf neergezet om te kijken hoe reintje zich gedraagt en dat is uit de hand gelopen.Die mafkezen van staatsbos zijn immers tot alles in staat,kijk maar op de andere eilanden wat voor stomme streken ze uithalen.Zal hier ook wel zoiets gebeurd zijn.De vos is al eerder gezien maar is nooit naar buiten gebracht dat ze er waren.Hoeveel tijd zal een vos nodig zijn om een halve meeuwenkolonie om zeep te helpen,ze zijn er daarom mijn inziens al veel langer.Het is denk ik mede aan hun eigen laksheid te danken dat het een (probleem) word.En daarbij is het mijn overtuiging als er geen 'faunabeheerders' meer zijn het erg slecht afloopt met de fauna en flora in ons niet meer zo wildrijke land.

 • no-profile-image

  reintje

  Er was uiteraard weer een natuurbeschermer die een jager zijn neus voorbij hoorde praten.Die natuurbeschermer zal de naam van de jager wel niet prijsgeven,rara waarom niet.Wat een loze kreet,want heb toevallig een natuurbeschermer op vlieland(zal zijn naam niet noemen)zijn mondje voorbij horen praten over een verzinsel van een jager die zijn neus voorbij praatte.Maar dat zal natuurlijk wel weer niet geloofd worden.Jagers horen inmiddels THUIS in de natuur toeristen en badgasten duidelijk NIET of kom ik dan aan jullie inkomstebronnetje.Want laten we wel wezen horen een overdaad aan duinhuisjes,campings,hotels en fietsende toeristen daar wel thuis.Maak daar maar bejaagbaar wild van.Kom ik graag een keertje over.Ajuus

 • no-profile-image

  bezorgde jager

  Laat ik nu begrepen hebben van de natuur geleerde, dat vossen bessen,slakken en muizen vreten

 • no-profile-image

  linda

  Inderdaad ook ik heb al van een aantal mensen uit het veld gehoord dat de vossen zijn uitgezet vanwege propaganda motieven. Schadelijke vos, arme broedvogels, dappere jagers!
  Dit verhaal gaat nu in komkommertijd rondzingen in alle kranten.
  Als de genetisshe kenmerken worden onderzocht van deze vossen zal blijken dat ze hetzelfde zijn als van de vossen in Friesland, waar de zgn. hulptroepen -mannen met geweren- vandaan komen.

 • no-profile-image

  Delfin

  Ik begrijp Staatsbosbeheer wel dat ze alle middelen inzetten om de vossen te bestrijden. Ook op het vaste land hebben we veel last van vossen. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben, is de vossenpopulatie moeilijk in de hand te houden. Ik ben benieuwd of Staatsbosbeheer dit gaat lukken.

 • no-profile-image

  Natuurbeschermer

  Er is een jager op Vlieland, die onlangs zijn neus voorbij pratte. Hij beweerde dat de jaagkans op Vlieland te gering was tov de pachtprijzen. Maar zo zei de schietgrage gast: Daar is nu wel verandering in gekomen door dat wij zelf hebben ingegrepen. Ja, jagers zijn tot alles in staat om hun hobby te garanderen. Ze horen in de natuur NIET thuis.

 • no-profile-image

  leo van den bergh

  Het hoofdmenu van vossen bestaat absoluut niet uit gewervelde dieren maar uit 'klein grut' zoals slakken, regenwormen (leuk om ze daarop te zien jagen) en dergelijke en in het seizoen natuurlijk ook eieren, kuikens en wat jonge hazen, konijnen enz., maar evengoed en waarschijnlijk veel méér muizen, ratten, mollen en andere eveneens schadelijk geachte dieren. Vossen vervullen een belangrijke ecologische functie en dat kan van jagers niet worden gezegd. Die doen namelijk veel méér kwaad dan ons lief zou behoren te zijn! Zij hebben de vos op Vlieland uitgezet en straks waarschijnlijk op alle waddeneilanden. Want hoewel Reintje goed kan zwemmen, kan hij onmogelijk de Waddenzee anders dan per boot oversteken. Waarschijnlijk in de kofferbak van één van de weinige auto's die naar het eiland worden overgezet. Met behulp van de genetische vingerafdruk van de Vlielandse vossen moeten de daders dan ook traceerbaar zijn en daar zijn geen 'forensic detectives' voor nodig. Gewoon gezond verstand kan ons al een heel eind in de goede richting helpen. Bijvoorbeeld naar de vastelandse jachtrevieren van Vlielandse 'faunabeheerders'.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.