Home

Achtergrond 209 x bekeken 1 reactie

Lelieprijzen verder omlaag

De lelieprijzen duikelden op vestigingen van FloraHolland vorige week weer diep.

In Aalsmeer zette de daling in prijs deze week verder door. Nu de aanvoer gelijk ligt aan verleden jaar is de gemiddelde prijs ver teruggevallen. Ook het beloofde warme weer in Europa hielp niet mee om aan een goede stemming, laat staan prijsvorming te komen.

Waar verleden jaar nog gemiddelde prijzen tussen de 44 en 48 cent voor Orientals werden behaald, bleef dat nu beperkt tot een kwartje tot drie dubbeltjes. Vrijdag was er bij de zware lelies enig prijsherstel te zien, wat duidt op een eerste aanzet voor de eerste schooldag in Rusland.

Opvallend zijn de grote verschuivingen in aanvoer van de verschillende cultivars ten opzichte van verleden jaar. Soorten als ‘Casa Blanca’ (+35 procent), ‘Helvetia’ (+40 procent), ‘Siberia’ (+25 procent) en ‘Pink Mistery’ (+75 procent) lieten een fors grotere aanvoer zien, terwijl soorten als ‘Merostar’ (-20 procent), ‘Medusa’ (-50 procent), ‘Sorbonne’ (-65 procent), ‘Yelloween’ (-50 procent) en ‘Robina’ (-45 procent) juist fors in aanvoer afnamen.

Longiflorum

De aanvoer van Longiflorum lag deze week ongeveer 10 procent hoger dan verleden jaar. Ten opzichte van voorgaande week lag de aanvoer ongeveer gelijk. De gemiddelde prijzen moesten vorige week helaas terug naar lagere niveaus. Maandag lag het gemiddelde nog op 29 cent, terwijl donderdag met 19 cent het slechtst was. Vrijdag was er weer enig herstel naar 24 cent. De aanvoer van ‘Worldwhite’ lag deze week 70 procent hoger dan verleden jaar en ‘Pink Heaven’ liet een 60 procent grotere aanvoer zien.

De veilgroep LA/Aziaat kende deze week een aanbod dat ongeveer 10 procent lager lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijs daalde deze week van 24 cent naar 17,5 cent. Verleden jaar lag deze nog tussen 22 en 27 cent.

Opvallend is ook dat ‘Giraffe’, een soort die het eigenlijk iedere zomer goed doet, het nu moeilijk heeft. Verleden jaar werd er gemiddeld nog 57 cent voor een tak neergeteld, nu slechts 31 cent bij een 20 procent grotere aanvoer. Het wordt tijd dat de promotieplannen van start gaan en dat ligt ook in de planning. Goede projectplannen zijn ingediend en afgestemd met de handelaren. Zelfs TV-programma’s zijn inmiddels ingeschakeld. Na de zomer wordt gestart met tal van activiteiten, ondersteund door de gehele leliesector.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Edel Ratte

    Er zal de komende jaren gewoon 30% minder aangevoerd moeten worden.Zo niet dan verarmd iedereen zodanig dat de teelt zelf op losse schroeven komt te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.