Home

Achtergrond 293 x bekeken

Laatste vrijheidsboom gered

De toekomst van de laatste vrijheidsboom die in Nederland nog over is uit de tijd van de Franse Revolutie, is voorlopig gered.

De gemeente Oisterwijk probeert het leven van de vrijheidseik bij het raadhuis nog zeker enkele jaren te rekken. In juni dreigde de gemeente de boom te kappen nadat een grote tak spontaan was afgebroken.

Destijds concludeerde de gemeente nog dat de eik uit 1794 niet meer te redden was vanwege ernstige houtrot. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de boom voldoende stabiel is om nog een aantal jaren op eigen kracht te kunnen blijven staan. Er komt verse grond en mest onder de vrijheidsboom en mensen mogen niet meer dicht bij de standplaats komen, liet de gemeente dinsdag weten.

Geïnspireerd op de Liberty Tree in Boston werden tijdens de Franse Revolutie duizenden vrijheidsbomen geplant als symbool voor de vernieuwde maatschappij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.