Home

Achtergrond 204 x bekeken

LTO: NMa moet sneller en duidelijker

LTO Nederland wil overleg met de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) naar aanleiding van onderzoek naar mogelijke prijsafspraken in de groente- en fruitsector.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat wil van de NMa meer aandacht voor de primaire sector en meer snelheid en duidelijkheid. "De verhouding tussen wat de producent betaalt en de producent ontvangt is bij meerdere producten zoek. Producenten zetten tegen kostprijs af; dus daar is onbalans. Wij vinden dat de NMa in mededingingskwesties meer aandacht moet hebben voor de rol van de primaire producent. Dat dit vooralsnog niet gebeurt, irriteert ons."

Maat vreest dat het NMa-onderzoek in de sector leidt tot koudwatervrees voor nieuwe bundelingsinitiatieven. "In juli hebben we naar aanleiding van de bundeling van Kompany en de toetsing daarop, de NMa al gevraagd sneller en duidelijker te zijn. Gezien de slechte marktsituatie is het van belang dat dergelijke initiatieven snel van de grond komen. De NMa heeft maar heeft kennis genomen van onze argumenten en onderbouwing," aldus Maat.

LTO Nederland hekelt het toetsingstempo en aanpak van de NMa. "De visie op de fusie van Friesland Foods en Campina en ook de bundeling van Kompany heeft veel te lang geduurd." Volgens Maat leidt die vertraging tot concurrentievervalsing met andere lidstaten omdat andere EU-lidstaten sneller beslissen.

Maat zegt de problematiek op nationaal en Europees niveau aan te gaan kaarten. "In november is, als de nieuwe commissie van Copa-Cogeca (de Europese koepel van landbouworganisaties) aantreedt, zal ons eerste gesprek zijn met de nieuwe commissaris Mededinging."

Daarnaast vindt Maat het hartsikke fout dat de NMa, die onder het ministerie van Economische Zaken (EZ) valt, nauwelijks politiek wordt aangestuurd. "EZ heeft geen enkele grip op de NMa. Dat moeten we in de wetgeving veranderen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.