Home

Achtergrond 570 x bekeken 39 reacties

Jonge boer Zuidoord wil niet wijken voor moeras

Akkerbouwer Johan van Beek (29) strijdt samen met de lokale plattelandsvrouwen de komende weken tegen onteigening van zijn bedrijf in de polder Zuidoord.

Van Beek dreigt als eerste in Nederland echt te worden onteigend. De provincie Zuid-Holland wil van de 67 hectare grote polder een moeras maken.

De agrarische bestemming van Zuidoord staat sinds 2000 ter discussie. Toen ging een organisatie onder de naam Deltanatuur op zoek naar 2.400 hectare nieuwe natuur in Zuid-Holland en West-Brabant. Deze werd deels gevonden in Zuidoord.

De verwerving zou aanvankelijk op basis van vrijwilligheid geschieden. In het Streekplan van de provincie werd het gebied aangemerkt als toekomstige natuur, terwijl Van Beek op het punt staat het bedrijf over te nemen van zijn 63-jarige vader. ”Burgers maakten bezwaar, omdat een moeras een lage recreatiewaarde heeft maar ook omdat het een mooie boerenpolder is”, aldus Van Beek. Plattelandsvrouwen begonnen een actie onder de naam Stop de moord op de Zuidoordpolder.

Agrarische bestemming

De gemeenteraad stemde uiteindelijk unaniem voor een agrarische bestemming. Gedeputeerde Staten nam daarop de regie over en besloot het bestemmingsplan te herschrijven in de vorm van een inpassingsplan. GS beroept zich op Natuurmonumenten, dat in 2002 het gebied zonder protest aangewezen kreeg als zogeheten Habitatrichtlijngebied.

”Men maakt van mij een voorbeeld. Door te dreigen met onteigening laat men aan andere gemeentebesturen zien: er is geen weg terug, de Ecologische Hoofdstructuur gaat verder.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zetmeelteler

  johan, ik wens je veel sterkte. het moet toch niet gekker worden of wel. eerst veel moeite doen om er een polder van te maken en dan teruggeven aan de natuur?? de overheid smeed al heel wat plannen, we hebben dan nog een beetje geluk dat we in een crisis zitten want anders had je de strijd allang verloren.
  ik hoop dat je in het gelijk gesteld wordt en dat het een statement is voor andere gemeenten/aaseters. sterkte der mee.

 • no-profile-image

  roos

  Johan zorg er voor dat je het onderste uit de kan haalt ( industrie terein pijzen), regel het zo dat jij en je pa de opbrengst belasting vrij krijgen en nog ergens een bouwplaats voor een leuke huisje
  Koop er een leuke boot of (en) camper voor
  en je hoeft met je familie nooit meer te werken! Niks lage prijzen ,te droog , te nat ! Alleen s'morgens even kijken wat de rente op de bank nog is.
  Hiermee kun je oud worden,
  (Dit verdien je eerlijker dan met de staatsloterij)
  verder sterkte met je strijd.

 • no-profile-image

  Ton Broekhuisen

  Ook ik heb me zitten verbijten toen ik het artikel las. Nog los van het feit dat dit (staats)doordrammerij van de zuiverste soort is, ben ik vooral benieuwd hoe 'Den Haag' een (pas) 29-jarige boer schadeloos denkt te gaan stellen.

  Schadeloos stellen?

  Woordvoerder Peter Ruijtenbeek verschuilt zich achter politieke keuzes die nu eenmaal in Den Haag zijn gemaakt. Dat is natuurlijk een dooddoener uit de categorie: Ik heb je weliswaar dood geschoten. Maar mij treft geen blaam. Mijn pistool is de schuldige. Ruijtenbeek, letterlijk geciteerd:"We zorgen ervoor dat de betrokken boeren schadeloos worden gesteld."

  Fooi?

  Concrete vraag van mij: 'Den Haag' zet het land en de woning van akkerbouwer Johan van Beek onder water. 'Den Haag' maakt Johan van Beek ook brodeloos. Met welk bedrag of welke maatregelen denkt 'Den Haag' dit enorme leed ook maar enigszins te compenseren. Of wordt er ook nog eens mooi weer gespeeld met een fooi?

  Informatie

  Graag ontvang ik (van wie dan ook) zoveel mogelijk informatie over deze onverkwikkelijke zaak. Puur om de knuppel die ik in het hoenderhok wil gaan gooien, zo groot mogelijk te maken.

  Ton Broekhuisen (onder meer journalist/columnist Metro). E-mail: ton@tonbroek.nl

 • no-profile-image

  k dingstee

  zit met dezelfde ellende kop er voor laat je niet kapotmaken gemeente steenwijkerland staat wel achter zijn boeren

 • no-profile-image

  frans steenhorst

  Johan of burgers die er achter kunnen komen tot welke parij ze horen die deze toestanden verzinnen bij de provincie is belangrijk.
  Bij verkiezingen rekening meehouden en ze wegvegen dat is de enigste methode waar die 3e rangs politici bang voor zijn.
  Weg met hun dictatuur ze zijn in dienst van ons!!!

 • no-profile-image

  Johan van Beek

  Zie www.zuidoord.nl voor de Actie.

  Ieder inwoner van Nederland kan de provincie Zuid-Holland laten weten dat we dit met z'n allen niet willen!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Sterkte met deze onzin plannen ik hoop dat je kan blijven zitten het moet hier in dit land toch niet gekker worden met die groene kikkers aan het stuur...Als ze nu nog maar eens wisten waar ze mee bezig waren dan waren we al een heel eind. Ze vinden hier volgens mij niks meer mooi en goed en dat willen ze allemaal even veranderen zonder te kijken naar de huidige bewoners en eigenaren als ze nu zelf eens naar een ander land gingen en ons boeren met rust lieten ging het al een stuk beter in nederland

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Daarom moeten we volgens Verburg al gaan oefenen met het eten van insecten ipv vlees. Komt trouwens de pharmaceutische industrie goed uit; kunnen ze nog meer vaccins ontwikkelen en verkopen. Ook de sponsor van Marianne Thieme lacht in zijn vuistje, hij kan straks in Nederland zijn, in chemicaliën gedrenkte, klamboe's verkopen.

 • no-profile-image

  Kippeboertje

  Kolder in de Zuidoord polder.

 • no-profile-image

  jan heine

  waarvoor was de drooglegging in het begin van de vorige eeuw? toch om meer akkerland te krijgen?

 • no-profile-image

  A.den Toom

  Johan, ik steun je in de ongelijke strijd tegen de milieu-freaks, die in dit linkse land vrijwel altijd hun zin krijgen. Er is geen behoefte aan kikkerplassen, maar wereldwijd behoefte aan voedsel. Ik hoop dat dit op je land geproduceerd blijft worden.
  Mijn overleden vrouw heette net als je vriendin Marrie Boogaard !
  succes !
  A.den Toom

 • no-profile-image

  Bert

  Het is moeilijk vechten tegen autoritaire arrogantie Johan. Als de procedures correct blijken te zijn gevolgd dan heb geen poot/geen bunder om op te staan. Succes

 • no-profile-image

  Geert Voorbij.

  Ik erger me al jaren aan de wel zeer arrogante houding van deze ambtenaren ,kijk naar de 10 gemeten--de plannen met Groot Mijdrecht en zo volgen er nog tientallen Ambtenaar betekend dienaar nou vergeet het maar domheid en arrogantie druipen er van af ze moeten een schop in de handen krijgen om zelf te graven

 • no-profile-image

  Leen Sr

  GS beroept zich op Natuurmonumenten, dat in 2002 het gebied zonder protest aangewezen kreeg als zogeheten Habitatrichtlijngebied.

  Zonder protest, betekent hier "wordt tevoren niet kenbaar gemaakt", zodat het herschreven bestemmingsplan met een hamerslag wordt aangenomen.
  maw. het wordt je door de strot geduwd en de natuurmonumenten maffia kan z'n gang gaan.
  Het deugd voor geen meter om dit kostbare landbouwgebied aan de natuur prijs te geven, om een waardeloos recreatiegebied te realiseren waar geen mens op zit te wachten.
  Om dan ook nog de waterhuishouding van boeren en tuinders naar de bliksem te helpen is ronduit misdadig te noemen.
  Door wat voor hufters worden we hier bestuurd in dit land.
  Het heeft goudgeld, bloed, zweet en tranen gekost om deze polders na de watersnood van 1953 weer droog te malen en tot bloei te brengen.
  De mensen die nu dit alles dreigen te vernietigen hebben de watersnood niet bewust meegemaakt en kunnen zich de ernstige bezorgdheid niet voorstellen die polderbewoners boven het hoofd hangt.
  Stop de poldermoord!!

 • no-profile-image

  M.van Rijn

  Onzin om zulke goede landbouw gronden op te offeren voor moerasgebieden en dan Boeren te onteigenen.!!!

 • no-profile-image

  Leen maijstré sr

  Nieuwsbrief Delta Natuur Juni 2009.
  Voor me ligt de nieuwsbrief van juni 2009, een uitgave van Delta Natuur, met gegevens over de Spuimonding Oost en West aan het Haringvliet.
  Het staat er allemaal zo gemakkelijk Delta Natuur realiseert nieuwe natuur langs de Westmond van het Spui. De kostbare en vruchtbare landbouwgronden zijn of worden onteigend en de boerenbedrijven zijn hiermee ter ziele geholpen.
  Op de folder staan de lachende gezichten in tegenstelling tot het grote verdriet en bittere teleurstelling van de getroffen boerengezinnen die daarvoor van hun bedrijven worden afgejaagd. Na de ‘ingetogen’ overdracht van de Leenherenpolder gaat het project Spuimond Oost van start.
  “Dat ‘sommige’ mensen niet blij zijn als landbouwgrond verloren gaat”, begrijp ik goed, zegt de heer Joop Evertse. Hij wel! Laat dat ‘sommige’ maar weg! Hele bevolkingsgroepen en bestuurscolleges zijn fel tegen deze onnodige verspilling, in het bijzonder op Voorne en Putten.
  Nu Spuimond Oost in uitvoering komt begint de Provincie zelf met het bestemmingsplan voor Spuimond West. Zoals de planning er nu ligt wordt zomaar even van een groot stuk grond van de polder zuidoord een natte natuur gecreëerd, een forse dijk aangelegd en nieuwe watergang gegraven voor zoetwater voorziening van verderop liggende landbouwbedrijven.
  Wat bezielt iemand dit te bedenken en dan nog met droge ogen te vertellen het begrijpen dat ‘sommige mensen hiermee niet blij zijn. ( Ze kunnen je bloed wel drinken!)
  Er is wat vertraging ontstaan en na goedkeuring van het bestemmingsplan in september of misschien iets later kunnen geen aanpassingen of wijzigingen meer worden opgenomen.
  Onlangs spraken 2 ministers, Eurominister Janez Potocnic en landbouwminister Gerda Verburg, onder elkaar af, de boerenbedrijven zoveel mogelijk te ontzien, maar als puntje bij paaltje komt zijn die gasten onbereikbaar en niet thuis. Misschien kan de heer Kuiters zijn invloed laten gelden enkele aanpassingen ten gunste van polder Zuidoord te realiseren. Haast U!
  Het is niet te hopen dat gedeputeerde Joop Evertse zijn natte droom achterna gaat lopen!

  L.N. Maijstre sr. Spijkenisse.

 • no-profile-image

  Leen

  Laat ze van de stad Rotterdam een moeras maken. Milieuvoordeel gegarandeerd. Niks is zo vervuilend dan de mens. Geen loten meer kopen. Instanties zoals natuurmonumenten hebben geen democratische beginselen, ze zijn autocratisch en passen niet in deze samenleving zoals zo veel van dit soort zichzelfinstandhoudende instanties.

 • no-profile-image

  Johan van Beek

  Zie www.zuidoord.nl voor de Actie. Iedere inwoner van Nederland kan de provincie Zuid-Holland laten weten dat we dit met z'n allen niet willen!

 • no-profile-image

  Nico

  Johan, ik denk dat je nog niet moet opgeven, al kan ik me voorstellen dat de moed je aardig in de schoenen zakt. Het is en blijft te bizar voor woorden dat het 10 tegen 1 is en dat net die ene z'n zin blijft doordrijven. Waar is de democratie gebleven???

  Succes verder en als ik kan helpen, graag.

 • no-profile-image

  h.v.d.zandt@comveeweb.nl

  waarom maken we van den haag eigenlijk geen moeras?

 • no-profile-image

  Dick

  Misschien kunnen wij hier een punt maken.
  Teken allemaal bezwaar aan, zie melkveehouder met het argument "methaangas". Met hoeveel boeren zijn we in dit land? ze worden helemaal gek in Den Haag. Provinciale Staten, afdeling Ruimte en Wonen. Postbus 90602 2509 LP Den Haag.
  IK ZEG "DOEN".
  En Johan hou vol, misschien dat onze massale steun iets losmaakt. Men probeerd continu de boeren te verdelen, maar hier gaan ze te ver. En ik weet zeker dat er meer van dit soort gevallen in Nederland zijn. We kunnen nu met z'n allen laten zien dat we ook nog meedoen.

 • no-profile-image

  dini kooy

  schandalig wat ze hier doen ze helpen iedereen naar de klote

 • no-profile-image

  jan doornebosch

  Johan ik hoop dat je het vol kan houden het zijn weer de bedweters heel vreemd wij hopen dat het niet doorgaat met dat moeras doen de heren maar in hun eigentuin sterkte j.d.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hier praat je dan over bedrijfsverplaatsing. Kijk eens op de site van het groenfonds van Pieter van Vollehoven, nota bene de voorvechter van onteigening voor natuur. Hier staat klip en klaar omschreven dat bij onteigeningssituatie's cq bedrijfsverplaatsingen de ondernemer vaak in financiële problemen raakt. En dáárvoor is het groenfonds opgericht. Ronduit schandalig dat men dit weet,en desondanks voor eigen parochie preekt om onteigeningen door te drukken met het argument algemeen belang. Uir de reacties blijkt wel dat in zijn algemeenheid de burger dit niet deelt. Er is dus absoluut geen sprake van algemeen belang, maar van een flinke dosis eigenbelang bij bepaalde organisatie's en bestuurders.

 • no-profile-image

  ria dijk

  we wensen jullie heel veel sterkte toe ze zijn hier knettergek !

 • no-profile-image

  Willy Akker

  weer die eeuwige natuurmonumenten wanneer gaan ze nu eens beseffen dat er ook boerenbedrijven moeten zijn en waar moet deze boer naar toe als hij zijn van oudsher bedrijf moet verlaten boer van Beek blijf aub vechten en laat die milieufanaten een poepie ruiken en bij Gedeputeerde Staten moeten ze eens realistische mensen neerzetten die verder kijken dan hun bureaustoel,ik wens boer van Beek heel veel sterkte

 • no-profile-image

  cornelder

  Johan, het is zwaar vechten tegen de overheidsmaffia. De mooipraterij: wij zijn er voor de mensen, zijn klinkklare leugens. Bedoeld wordt: wij zullen de burgers wel eens op de knieén dwingen, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.
  Niemand zit te wachten op een stuk moeras met ongedierte, wél op boeren die ons voorzien van voedingsproducten.
  Kun je je een advocaat veroorloven?
  Klaag de hautaine machthebbers dan aan, iemand gaf eerder al een argument.
  Maak het ze zo moeilijk mogelijk en zorg er anders voor dat je het onderste uit de kan haalt. Laat je niet overbluffen!

 • no-profile-image

  melkvee houder canada

  Heb met het zelvde byltje moeten hakken in overysel Tegenover natuur monumenten IK heb myn bedryf te koop gezet by een makelaar zodat ze verplicht zyn een bod uit te brengen/prof en natuurmon/ hiermee ga je niet akkoord . Als je niets doet gaan ze onteigenen.Dat is wat je niet wil. stel je eisen wat je wel wilt vraag het dubbele aantal ha van wat je nu nebt met alles nieuw in een gebiedt wat je aanstaat.Handtekeningen van de bevolking helpen absoluut niet ze worden als een stem van tavel geveegd. Het is verbazend hoe ver natuurmonumenten wil schuiven met geld om hun zin te krygen Neem een adviseur bv een makelaar in de hand en laat die ver goeden door detegen party/hebben ze by my wel gedaan/ Neem geen advisuer van je stands org deze gaan veel te snel akoord Otten makelaardy heeft voor my prachtig werk verricht/dit is niet bedoeld als reclame.Houd je poot strak maar zeg nooit dat je niks wilt daarmee geef je natuurmonumenten alleen maar een wapen in handen om te onteigenen.Hoop dat je iets hebt aan dit verhaal sterkte en veel succes in deze spannende tyd

 • no-profile-image

  Boer

  Nou Johan, De boer uit Ontario heeft hieronder hele nuttige en bruikbare informatie neergezet. Ik zou zeggen doe er wat mee. Mijn ouders hebben jaren geleden ook een onteigening meegemaakt. Zelfs voor ons kinderen gaf het slapeloze nachten, zo'n spanning. De gemeente die speciale NSBers inhuurd om je kapot te maken. Zonder de juiste hulp waren wij er toen ook niet zo best van af gekomen. Johan sterkte.

 • no-profile-image

  H. Koning

  Beste Johan, ik heb reeds gereageerd op je site en ook al een bezwaarschrift geschreven maar ik maak me nog steeds kwaad. Het is allemaal te zot voor woorden, wat een malloten....En deze brokkenpiloten durven zich ook nog eens bestuurders tenoemen. Het enige wat bij hen kwaliteit heeft is de dikke ondoordringbare betonnen plaat voor hun kop. Als er dan toch iets teruggegeven moet worden aan de natuur laten we dan beginnen met de gekken die zulke plannen bedenken, hoewel je voor bedenken toch hersens nodig hebt en dat lijkt me toch sterk in dit geval. Dat teruggeven aan de natuur zal in dit geval toch gepaard gaan met ernstige bodemverontreiniging zodat we dat incompetente en laffe zooitje nietsnutten toch misschien beter bij het chemisch afval kunnen dumpen.

 • no-profile-image

  Ella Haaker

  Kijk uit hoor boeren, wij als stichting hebben met de gemeente Den Haag te maken, als het hun uitkomt dan veranderen ze gewoonweg even de regels, zo de wind waait, waait mijn petje, de boerenbedrijven willen ze kapot maken hier in Nederland, in de Telegraaf heeft een artikel gestaan Van de Overheid valt niet te winnen. Iets om over na te denken. Sterkte en succes.

 • no-profile-image

  tonnie

  Het is een schande dat prachtig landbouw gebied wordt opgeofferd voor moeras,er zijn al natuurgebieden genoeg in nederland.
  zo worden er nog meer Oerwouden gekapt,voor landbouwgrond.
  De Familie van Beek moet gewoon verder kunnen Boeren,waar zijn we zonder deBoer

 • no-profile-image

  sanne

  De deportatie van boeren is begonnen..............................................

 • no-profile-image

  gert

  De dictatuur van de natuur regeert in Nederland

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Johan. Tegen deze plannen tijdig een zienswijze indienen, bezwaar maken, en desnoods beroep aantekenen met als speerpunt het argument dat uitvoering van deze plannen zal leiden tot een gigantische uitstoot van broeikasgas waardoor een verslechtering van de luchtkwaliteit plaatsvindt. Het broeikasgas methaan oftewel moerasgas valt onder de Europese richtlijnen Luchtkwaliteit. Wetenschappelijke onderzoeken en rapporten liggen ten grondslag aan de uitkomst dat moeras flinke hoeveelheden moerasgas uitstoten. De overheid dient aan te tonen dat deze geen schadelijke effecten met zich meebrengen. Nu dezelfde overheid in de veehouderij met name de uitstoot van methaangas als argument aandraagt om vergunningen te weigeren vanwege de schadelijke milieueffecten op de leefomgeving en natuur, maakt de overheid en rechtspraak zich totaal ongeloofwaardig om nu het tegenovergestelde te gaan beweren of vast te stellen c.q. dit met rapporten te onderbouwen. Succes toegewenst.

 • no-profile-image

  B

  En vergeet niet de last van muggen en andere voor mens lastig gevleugelde komt straks uit die moerassen gevlogen.En dan hebben die er dan nog wonen daar veel last van

 • no-profile-image

  a.vijfwinkel

  Alleen landverraders willen ontpolderen ! Johan, ik wens je veel sterkte.

 • no-profile-image

  Teun Kweekel

  Zuidoord boerenland moet boerenland blijven, nu en in lengte van dagen.

 • no-profile-image

  Branda Koornneef

  Een vruchtbare polder veranderen in een moeras. Vandaag een kop in de krant: "Rusland legt graanexport tijdelijk plat ". Wordt het niet eens tijd om na te deneken over de eigen voedselvoorziening ? Nederland kan nl NIET in eigen behoefte voorzien en nu gaat er dus weer aan gekanbbeld worden. Waanzin.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.