Home

Achtergrond 215 x bekeken

Jeroen Akkermans naar rechter na aanslag Gori

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans en de Israëlische krantenjournalist Zadok Yehezkeli stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Ze sluiten zich aan bij Georgische nabestaanden die een zaak voorbereiden om Rusland ter verantwoording te roepen voor de clusterbom op de Georgische stad Gori op 12 augustus 2008, morgen een jaar geleden.

Yehezkeli en Akkermans overleefden de aanslag. De Nederlandse cameraman Stan Storimans kwam om het leven, samen met elf Georgische burgers. Na het maken van de documentaire 'Onderzoek in Gori - de dood van Stan' (RTL4, woensdag, 22.55 uur) heeft Akkermans besloten zich aan te sluiten bij de juridische strijd van de Georgische families.

De documentaire heeft Akkermans naar eigen zeggen geholpen bij de verwerking. "Het is natuurlijk een proces, er breekt niet zomaar dag aan waarop ik het heb verwerkt'', zegt Akkermans. "Het helpt om naar Gori toe te gaan en niet als medeslachtoffer. Het helpt om daar vragen te stellen, een reconstructie te maken en de waarom-vraag te beantwoorden.''

Hij vervolgt: "De documentaire was nodig, voor mezelf, maar ook journalistiek. Er is daar immers iets gebeurd waar we de Russen voor ter verantwoording moeten roepen. Of dat lukt is een vervolgvraag voor de toekomst en bedoeld voor juristen.''

Volgens Nederlands onderzoek is Storimans door een Russische clusterbom omgekomen. Rusland heeft dit altijd ontkend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.