Home

Achtergrond 240 x bekeken

Industrie Oekraïne tegen Zwarte Zee graanpool

De agrarische industrie in Oekraïne ziet niets in de vorming van de Zwarte Zee-graanpool.

Eerder had de graanhandel dat ook al aangegeven. De overheden van Oekraïne, Rusland en Kazachstan besloten in juni tot een samenwerking in de graanexport. Als dat lukt wordt de pool een grotere exporteur van tarwe dan de VS, dat al decennia de wereldgraanmarkt beheerst.

De Ukrainian Agrarian Confederation, de brancheorganisatie voor de agrarische industrie, ziet niets in de pool, laat voorzitter Axel Lissitsa weten aan het persbureau Ukrinform. “Oekraïne lid is van de WTO. Dat zijn de andere landen niet. Oekraïne kan beter een eigen exportbeleid voeren om geen afzetmarkten te verliezen.”

Ook de Ukrainian Grain Association is tegen de vorming van de graanpool. De graanhandel vreest dat Oekraine binnen de graanorganisatie de leverancier wordt van goedkoop voergraan, terwijl Rusland en Kazachstan de winstgevende export van maaltarwe gaan verzorgen. Oekraïne exporteert veel tarwe naar de EU.

De EU is tegen het lidmaatschap van Oekraïne in de graanpool omdat de WTO-regels kartels verbiedt. Rusland wil lid worden van de WTO. De VS heeft Rusland gedreigd dat te blokkeren als Rusland een kartel gaat vormen.

Of registreer je om te kunnen reageren.