Home

Achtergrond 313 x bekeken 34 reacties

ING: melkprijs trekt dit jaar aan

ING verwacht dat melkprijzen eind dit jaar weer aantrekken.

Directeur agrarische bedrijven Cor Bruns denkt dat de terugval van investeringen daarom van korte duur is. ING kijkt bij financieringen volgens Bruns toenemend naar de kostprijs. De zuiveldip is volgens Bruns waarschijnlijk van beperkte omvang en bovendien vrij kortdurig.

Prijzen trekken door beter economisch tij straks weer aan door een sterkere vraag uit de eigen markt en buitenlandse markten als China en India. "We zoeken ook nu het minder gaat daarom actief naar kansrijke bedrijven, dat kunnen ook verliesgevende bedrijven zijn. Onze benadering is kostprijsgericht. In de praktijk financieren we daardoor vooral de grotere bedrijven. Dat doen we ook om in de toekomst marktaandeel te winnen."

De meeste agrarische klanten van ING zijn weliswaar melkveehouders, maar qua geld gaat het meeste naar de noodlijdende glastuinbouw. "Dan praat je soms over financieringen van 20 miljoen euro, maar ik zie voor het komende kwartaal geen faillissementen in ons klantenbestand."

Bruns verwacht dat glasgroenteprijzen volgend jaar weer aantrekken, maar dat het doek voor bepaalde siergewassen definitief valt. "Voor grootbloemige, exclusieve rozen blijft hier een markt, maar de rest zal naar Afrika verdwijnen." De bank heeft naar schatting van Bruns een marktaandeel (in euro’s uitstaand krediet) van 7,5 procent. "In een jaar tijd is ons marktaandeel een half procent gestegen." Doel was een marktaandeel van 10 procent te bereiken vóór eind 2010, maar Bruns denkt dat dit niet lukt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Beste groenteteler.De banken spelen m.i inderdaad een dubieuze rol.In het vakblad voor de bloemisterij staat een artikel waarin de banken , ABN Amro, ING, en jawel de Rabo verklaren dat zij de grote bedrijven niet voortrekken.Aan mijn hoela.Natuurlijk zijn zij bezig de schade"beperkt"te houden.Als dit over de rug van de telers moet dan zitten zijn hier nix mee.De krijtstreep vertelt jou dat het maar afgelopen moet zijn en gaat rustig naar de volgende klant.
  Ik weet uit ervaring dat het zeer zwaar is om zo diep weg te zakken. De mentale belasting is zo zwaar dat mensen en gezinnen eraan kapot gaan.Daar wordt maar heel weinig over geschreven . Men doet net als of het niet bestaat.
  Mensen die niet uit deze wereld komen trekken hun schouders op.Dan stop je er toch gewoon mee.......

 • no-profile-image

  Zorgelijk

  Ja smerige taal en elkaar er aan lappen en elkaar niets gunnen! Dom, dommer, domst is dit. Zo geef je de uitbuiters en graaiers alle kans! Zelfs van uit de politiek komen zulke opmerkingen. Als ze zeggen dat in de agrarische sector de crisis mee valt omdat ze toch moeten eten, is dit toch schandalig! De prijzen in de winkels dalen niet maar de boer ontvangt een klein beetje. Waar blijft dit stuk er tussen? De grote graaiers pakken keihard door en de boer en tuin der gaan kapot! Waar blijven die grote belangenbehartigers???? De NVVen NMV en NVP en enkele kleine organisaties werken hard voor een hogere opbrengstprijzen! Maar ze worden zelfs nog door boeren afgezeikt! Eenheid maakt macht, maar als je als boer met de graaiers meeloopt, graaf je je eigen graf!

 • no-profile-image

  Pietet

  Het wordt beter houden de banken ook al jaren de varkensboeren voor, resultaat meer financieren en uiteindelijk heeft de bank je tegen de muur en ben je slaaf van de bank in plaats van zelfstandig ondernemer.
  Liever mijn jaarlijkse bijdrage aan de belastingdienst dan me vast laten zetten door de bank.

 • no-profile-image

  yo

  donder op kut bang,!!!. ga lekker geld vragen bij het volk!

 • no-profile-image

  Arjan

  Kan me wel voorstellen dat ing dit roept. ING heeft namelijk graag wat meer melkveehouders als klant. Gaan niet failliet, zijn aardig waardevast. Kortom het is meer een reclamepraatje voor henzelf om extra klanten te krijgen (vooral de grote zoals ze zelf aangeven).

 • no-profile-image

  Bert

  Gert.Weet niet voor wie je werkt of wie je betaald.
  Maar jouw GIBO loopt achter.Zo als Bert Stoks schreef dat is wereld bekend en zal echt niet de keutel in trekken.NZ is wereld vrije markt ondanks sponsor van on eerlijke concurrentie van NL, amerika met kleine hoofdletter de stumpers. En daar kan echt geen GIBO tegen op kerel Gert
  Binnen 1 maand zal prijs om hoog gaan.Maar je hebt gelijk en zeker Bert Stoks. Maak je weg van de koe nu verkopen quotum voor de 30% het niet meer nodig heeft of koopt zo als nu eda of welke moderne maffia winkel nu je melk verkoopt voor kat zijn pis prijs.
  Hoeveel pijn ook Gert,Dr.Maak je weg
  Bert

 • no-profile-image

  Brt

  Beste Medewerkster,Braband-?
  Hoe pijnlijk het ook is het zal gewoon zo gaan meidje.Lees nu gewoon zoals ik jullie vraag het boek.:Graan republiek.Denk je dat het mij geen pijn deed.Ik ben weg gegaan van mijn eigen bedrijf. Ik zeg niet dat ik het nu beter heb maar ik zeg wel van ik ben me zelf en ben geen slaaf meer van mijn eigen.Zal gaan zo alsik schreef en Bert Stoks. 70% MOET weg af uit. is nu gewoon je pakt het of je verliest het.
  Met mij zijn velen gegaan al 8 jaar gelden. nu zijn we allemaal gelukkig en met een eigen huis tuin en keuken koetje ergens in de wereld gelukkig. wat nooit zou kunnen in NL op vandaag.
  Ik ga nu pitten en kom niet terug op deze web pagina ook morgen of later niet. Dus ga gerust jullie gang.Ben 4 a 5 uur ouder dan jullie hangt af van seizoen.Goede nacht.
  Bert

 • no-profile-image

  gert

  Bert Stoks ,veel geluk en succes in Kazachstan,ik vind je een dappere ondernemer,er is veel moed en durf voor nodig om daar te beginnen !!!

 • no-profile-image

  gert

  Volgens de GIBO accountants duurt het nog een jaar voor de melkprijs aantrekt

 • no-profile-image

  Frank

  De ING wil gewoon weer met financieringen smijten: dit omdat ze anders geen geld hebben om de rente op het spaargeld wat mommenteel nog op de bank staat van de gewone klanten uit te kunnen keren.

  fijne snuiters van de bank

 • no-profile-image

  groente teler

  Jullie boeren hebben jaren in een beschermde cocon geleefd. welkom in de weide wereld.
  Wij zitten al een tijdje langer in de shit en de nood begint echt hoog te worden. Je hoord weinig maar achter elke deur hoor je gezucht en gekreun. Het is zwaar. heel zwaar. Mentaal gaan de eerste er al aan onderdoor. familiebedrijven van meer dan 75 jaar oud staan op de rand van de afgrond. Als het zo doorgaat moet 100% van de tuinbouwbedrijven aankloppen bij de banken voor een krediet. Grof gerekend praten we over bedrag van rond de 2-3 miljard.(150000 euro per hectare!!!)om de glasgroente en bloemen sector door de winter te helpe DE banken (die dit alles veroorzaakt hebben) staan nu al in hun handen te wrijven om de kredieten tegen woeker rentes te verstrekken. Zij maken gelijk weer dikke winst en zijn uit de problemen terwijl onze nek nog strakker in de strop hangt. Ik hoop dat jullie melkboeren deze elende bespaard blijft wat dit gun ik echt niemand. sterkte en denk aan ons

 • no-profile-image

  Jawel GLI, zo gaan we tegenwoordig met mekaar om. Hier (AGDsite)kan iedereen onder pseudoniem of anoniem reageren en dan komt de ware aard naar boven, Ik merk het hier (waar ik woon en werk) al veel langer. Mooi praten in je gezicht, maar ondertussen hopen op ze jouw totale ondergang; onfatsoenlijke onderlinge competitie; mekaar in de gaten houden; achterklap;afgunst. Zeer onprettig hier.
  Kijk eens naar de mestransporteurs in brabant, hoe ze mekaar er bij lappen. En ik zeg je, het wordt nog veel erger

 • no-profile-image

  boer met geld tekort

  ING Lulkoek, zorg eerst dat jullie je eigen zaakjes op orde krijgen!

 • no-profile-image

  Wat is eigenlijk het hoofdgwas wat er in Kazachstan wordt verbouwd

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  De melkveehouder slaat de spijker precies op de kop !!! De banken zijn bezig hun kas te spekken over de rug van de sector. Je kunt op dit moment geen kant op en zij weten dat maar al te goed.
  Eerst goed geld verdien aan het uitlenen en nu goed geld verdienen aan de erbarmelijke omstandigheden. BANKSTERS!!!.
  Het is legitiem om geld uit te lenen aan de sector. Daar is op zich niets mis mee. Alleen verwacht je van je coöperatieve agrarische bank een andere houding. Ik zelf heb hem nog niet kunnen ontdekken. Het coöperatieve bestaat klaarblijkelijk uit dat deze bank een zo groot mogelijke sector met zo weinig mogelijk telers/leden wenst. Wat heb je dan aan zo een bank die sector ver boven zijn eigen leden stelt.Ik heb altijd gedacht dat de bank er voor de leden was en NIET andersom.

 • no-profile-image

  Groente teler

  @GLI. Ja zo gaan we met elkaar om!!! Het is tegenwoordig in het moderne zakenleven helaas de realiteit. Het is Indekken,afschuiven en bij gezeik claimen.
  Miljoenen verlies lijden, 1 keer sorry zeggen en dat met een oprotpremie van een paar miljoen de laan uit gestuurd worden.
  Elke kleine ondernemer die nog op normale en respectabele manier zaken wil doet met dit soort witte boord criminelen wordt gewoon afgeslacht alsof ze een eitje kapotslaan.
  Dus met niet meer z'n rare reactie schrijven maar achter die koe vandaan komen en wakker worden!! groet Cor.

 • no-profile-image

  Edel Ratte

  In Amerika lopen ze blijkbaar steeds voor op ons.Daar worden al weer vette bonussen uitgedeeld al ware het hotdogs . Weet je waar ze veel geld mee verdienen? Aan het liquideren van bedrijven.
  Als straks hier de grote stofwolken op getrokken zijn gaan de banken ook hier weer vrolijk door met graaien.
  Wat dat betreft hebben sommige tuinders wel wat gemeen met die bankjongens...........

 • no-profile-image

  gli

  Wat zijn er ontzettend weinig mensen die in staat zjn een fatsoenlijke reactie te geven!
  Het is net of iedereen de ander het allerslechtste toewenst, hem voor oliedom verklaart en bovendien nog meent dat hij een hufter is.
  Gaan we nu echt zo met elkaar om?

 • no-profile-image

  gert

  Nu zullen wel veel melkveehouders klant worden bij ING,geven ze ook nog bonussen

 • no-profile-image

  Bert

  Boer.Geld tekort
  Ja maar kerel daar gaat het nu toch ook om!Jouw ING bank heet en zal je nog langer ge-verbruiken.Lees nu gewoon eens dat boek in NL taal De Graan Republiek.
  Vraag dat boek op of leen het.Dan na dat gelezen te hebben snap je dat 70% melkvee houders gaat en als niet gaat MOET gaan.Even pijnlijk als de Groningers toen en nu.

 • no-profile-image

  medewerkster melkveebedrijf

  ik hoop dat men in dit bericht gelijk krijgt, want lang niet alle boeren kan het langer uithouden dan een jaar, en tuinders nog minder...
  onderweg zijn sinds begin 2008 verschilende bedrijven die twijfelen over hun bestaan en of stopen om te proberen de schade beperkt te houden, om het zo maar eens te zegen...
  ik weet dat het boere leven hard en zwaar is , maar dit is niet leuk meer voral niet voor de jongelui die zo graag boer wil worden.
  su6

 • no-profile-image

  boer onder minima norm

  ja 1 cent er bij dan hebben ze al gelijk zet alleen geen zode aan de dijk vraag of ze de melk willen kopen voor de winterperiode 2009 voor 29 cent ik denk niemand thuis bij ING

 • no-profile-image

  Bert

  Ja hey ING als e internet hebt weet je dat al dik een week en andere ook. want in NZ is de prijs duidelijk verhoogt. dus al het daar gebeurd gebeurd het over de hele bol. niet alleen over jullie bol maar over de wereld bol.Heb je niks anders om je naam weer wat op te vijzelen?
  Internet ze.
  Bert

 • no-profile-image

  Bert

  Ja maar wat doe je me nu Tante Yo?
  Ik vraag toch niks. En ik ben niet van ING.
  Ik als je leest denk ik dat ik het zelfde zeg als ij mijne beste tante Yo.
  ING loopt over jouw heen als je dat bedoelt.Zij donderen op kut met jouw in NL en misschien je aandelen???. Mij niet ING is op belasting geld in naam gehouden en zal in verstopte hemel regering.De staat aan nog meer verbloemd geld van mensen als tante Yo vet mesten
  Bert

 • no-profile-image

  Weethetookniet

  Poederprijs in NZ is inderdaad verhoogd van een bietje, naar een bietje meer. 't zou wel handig zijn als onze coöp ook het licht aan het eind van de tunnel ziet. Maar die kijken de verkeerde kant op zeker. Of ziet de heer Bruns het te zonnig in? Lijkt me ook wel een leuke job om de profeet uit te hangen zonder verdere gevolgen. Paar jaar geleden groeide de bomen volgens sommige profeten tot in de hemel. Ik heb nog nooit gehoort:"sorry, maar we hadden het toch niet goed ingeschat". Kortom de moraal van mijn verhaal: Laat je niet gek maken door profeten die de toekomst zeker ook niet kunnen voorspellen, en doe gewoon zoals jezelf denkt dat goed is!

 • no-profile-image

  Gerrie

  Alle directeuren, managers en medewerkers van de ING zijn tegenwoordig toch ook ambtenaren?? Of kan ik het niet meer volgen. Door de staat gespekt.

 • no-profile-image

  lotje

  wij boeren zijn geen direkteuren. maar de mede direkteur van de staatsloterij heeft wel een half miljoen euro inkomsten per jaar. hoe zou het met de direkteur van andere bedrijven zijn?

 • no-profile-image

  Godfried van Boeljon

  Het wordt steeds leuker. De ING heeft ook klanten in de glastuinbouw. Nou daar zullen ze momenteel erg blij mee zijn. Geloof mij maar dat ze daar verliezen ZOUDEN moeten incasseren. Veel groene ondernemers die bij de Rabo geen geld kregen gingen gewoon naar de ING. Geen probleem. ZOUDEN!! inderdaad ja .Ze blijven nu met staatssteun geld in die lemenvoetbedrijven steken. Wie wordt daarvan de dupe ??? Juist ja

 • no-profile-image

  Bert

  Beste Weet het ook niet zeker:
  NZ is zeker wat betreft hogere melk prijs en die hebben er echt geen behoefte aan om iets te schrijven wat later terug tegen hun schenen komt. want zij zij toch de markt leiders.Nou ja zo lang amerika klojo`s niet gaan steunen hun eigen op fantasie gebaseerde landbouw.Doen die dat zijn we weg waar we ook in de wereld een koetje hebben.Maar dat gevaar zie ik niet direct want zelfs zij daar hebben andere meer belangrijke dingen op dit moment.
  Ik echt blijf bij NZ markt verhoging. zij eerst dan later in Europa.Te laat? tja daar kan ik niet voor spreken voor velen.Maar bedoeling was al lang en is nog steeds 70% van melk veehouders weg uit NL? Oei heb ik een geheim verteld.Nou ja beter nu weten dan over paar jaar dat je toch weg moet en beter vandaag je quotum kunt verkopen aan de 30 % dan over een paar jaar voor weinig.Hard? ja maar ben blij het met mij meer te hebben gedaan tegenwoordig.
  Bert

 • no-profile-image

  boer met de pet

  makkelijk roepen dat het hoger word veel slechter kan het ook niet!!!

 • no-profile-image

  zetmeelteler

  hallo bert. jij weet der wel veel van of nie??? ben je een quotum makelaar?
  nou ja in elk geval geef ik je gelijk, maar de keiharde realiteit van de melkveehouderij komt ze rauw op het dak. wij als zetmeeltelers hebben het al slecht gehad en de vooruitzichten zijn na 2013 echt niet veel beter. laat die veehouders maar een tijdje sabbelen. de top ondernemers blijven wel over. en voor de overigen is het helaas. over en sluiten of je nou bij ING of rabo bent.

 • no-profile-image

  winsen

  De ING zag hun eigen crisis al niet aankomen laat staan de melkprijs .

  Eigenlijk weten we een beetje voor ons zelf dat de agrische sector in Nederland het gaat afleggen tegenover de andere landen.We hebben in een paar jaar tijd onze hele know how in een paar jaar tijd in het buitenland verkwanseld.
  De hoge grondkosten, personeelskosten en de gehele regelnichtencultuur die we hebben zal het laatste restje van onze bedrijfstak de nek omdraaien.
  Melk is geen olie. De prijsvorming zie ik andersom.

  Groeten mark

 • no-profile-image

  Bonificatie

  Dan is er weer ruimte voor een hogere winstopslag op de rente?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De banken hebben momenteel maar één strategie; een supermarge afdwingen bij aanvullende (nood)kredieten en reguliere hypotheken. De Euribor rente zit ruim onder de 1%. Desondanks rekent men het vijfvoudige bij kredietverstrekking. Ook onze vroegere 'coöperatieve boerenleenbank' cq de huidige Rabobank. Dit om de kas goed te spekken, zodat de aankomende failissementen in de agrarische sector financieel gedekt zijn. Ironisch genoeg betalen dus alle (ook de noodlijdende) agrarische bedrijven mee aan het spekken van de oorlogskas van de banken zodat deze geen schade leiden.
  En dan te bedenken dat onze onnozele Woutertje Bos giga bedragen heeft geïnvesteerd om de 'noodlijdende banken' overeind te houden. Een schop onder zijn kont moest hij krijgen. En het CDA zwijgt in alle talen. De meest Rabo's kennen CDA bestuurders, en zelfs de agrarische topman is een ex LTO-er. Maar ondanks alle geblaat in verkiezingstijd doet niemand van deze club de Rabo fijntjes erop wijzen waar de roots van deze bank liggen. En al helemaal niet op hun verantwoording wijzen en de mogelijkheid met een passend rentetarief de nood te verlichten. Nee hoor, ze kiezen liever voor het pluche en eigen (aanvullend) inkomen.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.