Home

Achtergrond 149 x bekeken

IJslands parlement stemt over Icesave

Het IJslandse parlement, de Althingi, stemt vrijdag over de zogenoemde Icesave-wet die terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië regelt.

De Althingi debatteert al weken over de omstreden wet. Veel IJslanders vinden dat zij als belastingbetaler de dupe worden van het faillissement van de internetbank Icesave en de afspraken die hun regering daarna met de Britse en Nederlandse regering heeft gemaakt over terugbetaling van de spaartegoeden. In Nederland zijn de verloren gegane spaarrekeningen door minister Wouter Bos van Financiën grotendeels voorgeschoten aan de Nederlandse spaarders.

Ook IJslandse parlementariërs hebben moeite met de wet en hebben wijzigingen gevraagd. Ze wilden garanties dat een herstel van de IJslandse economie niet kapot wordt gemaakt door de terugbetalingen aan Den Haag en Londen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.