Home

Achtergrond 144 x bekeken

Groot-Brittanië: 68 miljoen voor Zimbabwe

Groot-Brittannië trekt nog dit jaar 60 miljoen pond (68 miljoen euro) uit voor steun aan de noodlijdende bevolking van Zimbabwe.

Dat heeft de nieuwe Britse ambassadeur in Harare bekendgemaakt, berichtte The Zimbabwe Times vandaag.

Volgens ambassadeur Mark Channing is de Britse regering tot steun bereid vanwege de "beweging'' die Londen ziet op politiek en economisch vlak in de zes maanden dat president Robert Mugabe en premier Morgan Tsvangirai samen regeren. "We willen graag dat de eenheidsregering slaagt.''

Op het gebied van mensenrechten is de vooruitgang een stuk moeizamer, al zijn er volgens Channing stappen in de goede richting te zien. De steun gaat naar de gezondheidszorg, water, riolering, basisonderwijs en voedselproductie in het failliete land. Om misbruik te voorkomen, wordt het geld uitgekeerd via hulporganisaties en belandt het niet rechtstreeks in de schatkist.

Mugabe heeft de Britten - de voormalige koloniale heersers - altijd de schuld gegeven van de economische crisis in Zimbabwe. De bijzonder stevige positie die het 85-jarige staatshoofd nog steeds inneemt in de eenheidsregering, is een groot struikelblok voor potentiële geldschieters.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.