Home

Achtergrond 288 x bekeken

Grondprijs 2008 weer hoger

De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen, met 15 procent.

Daarmee zette de trend van stijgende grondprijzen zich versterkt door. Dat blijkt uit de Grondprijsmo­nitor 2008, die minister Gerda Verburg van LNV gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2007 steeg de grondprijs ook al met 10 procent.

De gemiddelde grondprijs lag in 2008 op 40.916 euro per hectare. De laagste prijzen werden in het noorden van het land betaald: in Drenthe gemiddeld nog geen 30.000 euro per hectare. Koploper waren de IJsselmeerpolders met een gemiddelde grondprijs van ruim 63.500 euro per hectare.

Opmerkelijk is dat de twee tot voor kort duurste regio’s (Gooi en Weidegebied in de provincie Noord-Holland en Westelijk Hol­land in de provincie Zuid-Hol­land) sinds 2006 een prijsdaling hebben laten zien.

De hoeveelheid verhandelde grond daalde in 2008 met bijna 1.600 hectare naar circa 27.500 hectare. Relatief bleef de grond­mobiliteit gelijk, omdat tegelijk het areaal cultuurgrond daalde.

Minister Verburg verklaart de gestegen grondprijzen uit de stij­ging van de prijs van landbouw­producten in 2007 en de eerste helft van 2008. Ook het aangekon­digde einde van de melkquotering speelt volgens haar een rol.

De grondprijzen lijken zich dit jaar te stabiliseren, schrijft Ver­burg aan de Kamer. Ook make­laars en het Kadaster constateer­den eerder al een stabilisatie van de grondprijs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.