Home

Achtergrond 236 x bekeken 7 reacties

Geloofwaardigheid

De melkveehouderij zit in zwaar weer. De sector spreekt van een zuivelcrisis.

Door de lage melkprijs zitten veel bedrijven financieel in moeilijkheden. Alle mogelijkheden voor steun worden door de sector uitgebreid onderzocht. De signalen vanuit de vastgoedsector helpen de melkveehouders niet hierbij. Makelaars stellen vast dat de vraag naar landbouwgrond groot blijft. Zeker wanneer er in de directe omgeving van het bedrijf grond te koop is, trekken de ondernemers de portemonnee. En dat doen ze behoorlijk: het prijsniveau van landbouwgrond is zeer hoog. Alleen vorig jaar was de grondprijs nog iets hoger. Uit gegevens van het Productschap Zuivel blijkt hetzelfde: boeren kopen meer melkquotum dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit resulteert, net als bij de grondprijzen, in stabiele prijzen.

De melkveehouderij is ondanks de huidige melkprijs volop aan het investeren in de toekomst, mede door het vertrouwen dat de banken in de sector hebben. De melkveehouders die pleiten voor het eerder uitbetalen van toeslagrechten verliezen door de investeringen voor veel mensen toch hun geloofwaardigheid. Ze zouden er beter aan doen een pas op de plaats te maken om de moeilijke periode, die volgens de Europese Commissie wel tien jaar kan duren, te kunnen overbruggen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  >>>Ze zouden er beter aan doen een pas op de plaats te maken om de moeilijke periode, die volgens de Europese Commissie wel tien jaar kan duren, te kunnen overbruggen.<<<. 10 jaar??? Wat is de Europese commissie van plan?? Hoe kunnen zij zover in de toekomst kijken???
  Dit belooft weinig goeds.

 • no-profile-image

  5 jaar

  De europese commissie mag het dan wel denken maar zeggen zullen ze het niet. Volgens mij is dit weer een uit de duim gezogen informatie.

 • no-profile-image

  Jan

  Laatst stond er ook een berichtje dat supermarkten(ketens) zelf voor de produktie van zuivel willen gaan zorgen. Zou het daarom 10 jaar slecht moeten gaan, zodat alle boeren failliet zijn en de supermarkten de bedrijven voor een appel en en ei kunnen overnemen? De hoge heren helpen elkaar wel vooruit.

 • no-profile-image

  Boesje

  10 jaar!!!! Waar haalt AGD deze tot nu toe onbekende informatie?

 • no-profile-image

  gert

  Alle boeren een Euriborlening

 • no-profile-image

  pig

  Hmm 10 jaar dat redden de meeste bedrijven niet en zal de grond weer goedkoper worden. Ik moet mijn lange termijnvisie dan aanpassen

 • no-profile-image

  Veehouder

  Gewoon 5% Europeesquotum korting, prijzen schieten dan omhoog. Hoeft de Europese geen 10 jaar over te denken. Als ze niks beters te doen hebben, ge woon naar huis sturen! Stuur Siem Jan ook meteen mee! In Nederland zitten er nog veel te slapen. Wordt is wakker voordat ze je bedrijf in de afgrond gedeponeerd hebben!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.