Home

Achtergrond 219 x bekeken

Geen vervolging om cartoons

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat politicus Geert Wilders en tv-programma Nova niet vervolgen omdat zij in 2006 de 'Deense cartoons' op de eigen website dan wel op televisie toonden.

Volgens justitie zijn de tekeningen niet strafbaar. Dat heeft een woordvoerster van het OM in Amsterdam vandaag bekendgemaakt.
Nadat een Deense krant twaalf cartoons van de islamitische profeet Mohammed had gepubliceerd, ontstond in 2006 wereldwijd ophef. Veel moslims vonden de afbeeldingen beledigend. In meerdere landen braken rellen uit.

Het OM ontving meerdere aangiften tegen Wilders en Nova, die de tekeningen ook publiceerden. Justitie oordeelt echter dat de cartoons wel over de profeet Mohammed gaan, maar niets zeggen over alle moslims. Zij zijn dan ook niet beledigend voor deze groep. Ook zetten ze volgens het OM niet aan tot discriminatie van of geweld tegen moslims.

Justitie gaat vooralsnog eveneens niet over tot vervolging van de Arabisch Europese Liga (AEL). Die plaatste als reactie op de Deense cartoons twee afbeeldingen van Joden op de eigen website. Een waarop Hitler het bed deelt met Anne Frank is niet strafbaar, oordeelt het OM. De andere, waarop twee Joden de Holocaust verzinnen, wel. Die is namelijk beledigend voor een hele bevolkingsgroep.

Het OM heeft de AEL echter laten weten dat het niet tot vervolging overgaat, als de afbeelding voorgoed van de website verdwijnt. De actiegroep zegt de tekening al drie jaar geleden te hebben weggehaald en ook niet van plan te zijn haar te herplaatsen.

De AEL zegt het niet eens te zijn met de boodschap van de afbeeldingen op de eigen website. Zij wilde laten zien dat niet alleen moslims zich beledigd kunnen voelen door cartoons.

Overigens heeft het OM ook aangiften ontvangen tegen cartoonist Gregorius Nekschot. Justitie onderzoekt nog of enkele van zijn tekeningen strafbaar zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.