Home

Achtergrond 145 x bekeken

Geen schadevergoeding voor Hells Angels

De rechtbank in Amsterdam heeft leden van de Hells Angels vrijdag geen schadevergoeding toegewezen.

24 Hells Angels eisten in totaal 2,2 miljoen euro van de Nederlandse staat, voor de schade die ze zeggen te hebben geleden door hun mislukte vervolging door justitie. In elk geval de eisen van Willem van Boxtel, voormalig voorzitter van de Amsterdamse Hells Angels, en Harrie Stoeltie, lid van de afdeling Amsterdam, heeft de rechter afgewezen. Van Boxtel en Stoeltie hadden samen 1,8 miljoen euro geëist. De uitspraak in een aantal andere zaken is nog bezig.

Volgens de rechtbank was er terecht een verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer schuldig maakte aan drugshandel, wapenbezit en mishandeling. Bij doorzoekingen werden destijds softdrugs en wapens gevonden. Dat maakte dat er een reële verdenking was, aldus de uitspraak. Bovendien was het voorarrest telkens getoetst en goed bevonden, vervolgde de rechtbank. Verdenkingen bleven mede bestaan omdat verdachten niet wilden praten. Ook werd justitie niet-ontvankelijk verklaard, waardoor er geen vonnis is over schuld of onschuld.

In een poging van het Openbaar Ministerie (OM) de 'criminele motorclub' te bestrijden, heeft een aantal leden van de club enkele maanden in voorarrest gezeten. De civiele rechter heeft de wens van justitie om de Hells Angels te verbieden, niet vervuld en de strafrechter verklaarde het OM niet-ontvankelijk in hun strafzaak tegen de Angels. Justitie mocht de Hells Angels niet verder vervolgen toen bleek dat tegen de regels in vertrouwelijke gesprekken tussen verdachten en hun advocaten waren afgeluisterd en bewaard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.