Home

Achtergrond 266 x bekeken 1 reactie

Franse overheid biedt fruittelers exportgarantie

De Franse overheid gaat een exportgarantieregeling opzetten voor groente- en fruittelers.

Dat moet de telers in staat stellen hun producten makkelijker in het buitenland af te zetten, aldus de Franse landbouwminister Bruno Le Maire.

De eerste garanties komen binnen een paar dagen beschikbaar voor appels en peren. "Gezien de crisis in de sector is de beste oplossing om offensief te zijn op de buitenlandse markten en telers zo goed mogelijk te helpen om hun producten onder gunstige omstandigheden te exporteren", aldus Le Maire, die de regeling samen met zijn collega Lagarde van financiën opzet. Volgens de minister komt bij appels buiten het seizoen de helft van de omzet al uit het buitenland.

Le Maire werkt al enkele weken samen met vertegenwoordigers van de tuinbouw aan maatregelen om de marktcrisis het hoofd te bieden. Het pakket moet klaar zijn voor een grote conferentie over de tuinbouw die Le Maire 22 september organiseert. De afgelopen dagen hebben telers weer acties gevoerd bij supermarkten en bij de grensovergang met Spanje.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gerard brouckx

    Dit lijkt mij een lovenswaardig initatief maar is Europa akkoord met deze vorm van nationale steun?

Of registreer je om te kunnen reageren.