Home

Achtergrond 443 x bekeken 26 reacties

ForFarmers introduceert crisisbrok melkveehouders

Veevoercoöperatie ForFarmers lanceert een goedkope crisisbrok voor melkveehouders.

Van zowel de A- als de B-brok is een basisvariant in de aanbieding. Bij de A-brok ligt de prijs ongeveer een euro per 100 kilo onder die van de gewone A-brok.

ForFarmers probeert niet alleen de financieel krap zittende melkveehouders te plezieren met het nieuwe voer, het gaat ook om eigen belang, erkent verkoopleider rundvee Wilfred Jonkman. "Onze klanten gaan per koe minder krachtvoer verstrekken." Het is een verschijnsel dat andere mengvoerproducenten ook opmerken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  slimmeboer

  schrijv fouten zeggen niets of je slim bent maar als jij niet inziet dat overproductie lijd tot slechte pryzen
  verbeter de wereld en begin bij jezelf

 • no-profile-image

  Frank

  volgens mij wil jij het niet snappen
  als varkenshouders willen uitbreiden, moeten ze voor ongeveer 500 euro per vleesvarkensplaats bouwen, en komt er nog 180 - 200 euro aan varkensrechten bij bovenop!!! dus varkenshouders hebben wel degelijk productierechten nodig. dus wenneer er maar een stalletje gebouwd wordt voor 2000 plaatsen ben je al 400.000 aan rechten kwijt en dit alles zonder nog rekening te houden met rente / aflossing / etc etc

  nog vragen?

 • no-profile-image

  Marcel

  @Boer tevreden, wat bedoel je met Brokkenmakers? Maken ze goed voer of vraag je eigen af ofdat er brokken zullen komen van dat goedkoper voer??

 • no-profile-image

  slimmeboer

  pigpigknortown wat sla jij een wartaal uit zeg , doe dan de consument een plezier probeer het dan eens zonder kunstmest bestrydings middelen en antibiotica dit is wat de consument wil en niet die bulk productie die jy op de markt wil dumpen komt nog by dat de pryzen snel zullen stygen .dus doe als je blief die lto en rabo bril af en denk zelf eens na

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @Frank, je begrijpt me verkeerd. Ik zeg ALS we wilden groeien, moesten/moeten we quotum kopen. Met quotum kocht je in principe prijs-schommelingen af. En niet groeien betekende voor veel boeren stoppen. Je zegt zelf dat je ook moest groeien, maar het verschil is, dat andere sectoren, géén productierechten hoefden te kopen, alleen mestrechten....die moesten de meesten van ons ook aanschaffen.
  Dit betoog is ook niet klagend bedoeld, alleen werd ons een zachte landing beloofd, die nu uitloopt op een harde crash.

 • no-profile-image

  gert

  Ja helemaal mee eens, laten die melkveehouders het maar zelf eens uitzoeken!

 • no-profile-image

  slimmeboer

  geachte boer harms door mensen zoals u die zich echte ondernemer noemen met een instelling ikke ikke en de rest kan stikke. de lto instelling word het er allemaal niet gezelliger op. kijk eens goed naar de varkens industrie of pluimvee, is dit nu de kant die we opmoeten ,een goed ondenemer is meer dan iemand die zijn kostprijs kent. beste harm nogmaals laat je toch niks wijs maken door het lto en de rabo. de verziekers van de markt en maatscappij

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Wat lopen we lekker tegen elkaar op te bieden. Als de brok goedkoper kan , waarom was dit dan voor de lage prijzen ook niet mogelijk? Ik denk dat al dat mega gelul van die grote productie bedrijven ons uiteindelijk allemaal de kop gaat kosten. Beter samen er wat aan doen dan tegen elkaar lopen vitten. Als er straks qua aantal boeren maar een paar over blijven hebben we helemaal niets meer te vertellen en kijken we enkel nog tegen megastallen en geen vee buiten. En de consument? Tja die blijft gewoon het goedkoopste vlees/melkproduct uitzoeken, zich niet reraliserend dat ze daarmee dit allemaal stimuleren. Enkel de overheid blijft regeltjes verzinnen die echte concurentie met het wereldproduct in het scheve blijft trekken. Droom verder collegae! Tipje; misschien beter samen de zelfde kant op kijken?

 • no-profile-image

  pig pig

  Wat een onzin! 'Wij moesten quotum kopen!'. Die afweging maak je als ondernemer toch zelf. Je bepaalt je kostprijs na aankoop van quotum en kijkt dan of je voldoende bestand bent voor prijsdalen. Tenminste, zo doe je dat in een wereld met vrije marktprijzen. Ja melkveehouders, wen daar maar aan. Reken er maar niet meer op dat je een gegarandeerde melkprijs krijgt, die alle (te hoge) kosten dekt.
  Niet klagen, zelf aanpakken!! Visie bepalen en kop niet gek laten maken door een keer een tegenslag. Volgens mij is de melkprijs nu net 4-5 maanden onder de kostprijs. In andere sectoren duurt dit wel eens enkele jaren. Succes en houdt moed. Aan het werk!

 • no-profile-image

  gert

  De grootste brokkenmaker van Nederland weer terug van de Zwarte Cross

 • no-profile-image

  Frank

  Ho even: varkenshouders moeten ook productierechten kopen om te groeien: de varkensrechten. dit kost ook geld, als je het in verhouding kijkt zijn varkensrechten per dier net zo duur als wanneer men quotum koopt.

  Aangezien ons bedrijf niet voldoende mogelijkheden bied, gaan we stoppen. en ik kijk na 2015 wel wat ik kan en wil. misschien is consolidatie voor een aantal veehouders wel de oplossing. wie weet.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  ja, dikke doei. Voor die 4 ton kon je net voor 20 koeien quotum kopen, met een jaaromzet van 60-70.000 euro. met 2000 varkensplaatsen, praat je over een omzet van een miljoen. Is totaal niet met elkaar te vergelijken.

 • no-profile-image

  Buitenstaander

  En wie bepaalt die prijzen voor de varkensrechten en melkquota? Juist ja, de marktprijs die de boeren er zelf voor willen betalen. Niemand MOET het betalen, we leven in een vrij land.

 • no-profile-image

  centje

  Ik denk dat ik al wel weer weet hoe het werkt. De varkenshouders moeten weer de crisisbrok van die zielige melkveehouders betalen en ik ga daar echt niet aan meedoen.

 • no-profile-image

  pig pig

  Misschien kan de NOS ook wel een televisieactie beginnen om geld in te zamelen: 'Red de melkveehouder!!'. Ik zie het al voor me. Allemaal bekende Nederlanders in het telefoonteam die donateurs te woord staan, geïnterviewd worden door presentator Martijn Krabbé en een andere tut hola. Op de achtergrond het scorebord, hoeveel geld er ingezameld is en hoeveel 'Adopteer een melkveehouder' is genoteerd. Minister Verburg verdubbelt het ingezamelde bedrag en doet een goed woordje. Enz. Enz.
  Ik word hier wel zo moe van hè! Je hoeft de krant, de Boerderij open te slaan, televisie aan te zetten of op internet te kijken, en overal lees je hoe zielig de melkveehouderij is. In jaren dat het in andere sectoren slecht ging, hoorde je daar niemand over. En nu vergaat de wereld zowat!
  Melkveehouders, wordt wakker. Dit is de wereld van de vrij markt economie. Dus geen subsidies meer, geen kunstmatig in de been houden van prijzen, niet klagen en hand op houden bij overheid. Gewoon zelf de schouders eronder en zelf de problemen oplossen. Kruip uit die slachtofferrol, de marktwerking zal haar gang gaan. De prijs gaat vanzelf weer omhoog als aanbod kleiner wordt of vraag stijgt. Dit kan betekenen dat er melkveehouders moeten stoppen, in de kosten moeten snijden en tering naar nering moeten zetten.
  En als er dan een artikel in de pers (vorige week Gelderlander) komt over de situatie in de melkveehouderij, zet hier dan niet een foto bij van een melkveehouder met smerige pet op, een baard van 5 dagen, 1 week niet gewassen, een overal aan die zelf kan staan (van het smeer). Dit doet het imago van de sector bij de consument niet goed. We doen hier weer een jaar over om dit beeld weer recht te zetten.
  Wanneer staan de professionele melkveehouders op die van een probleem een kans maken. Een slechte periode in de sector biedt de blijver kansen. Ga niet zitten mokken als een zielig jongetje in de klas, maar ga aan het werk. Hierbij kun je leren van sectoren die al continue te maken hebben met tegenslagen, pieken en dalen, 'tegenslag is basis voor vooruitgang', 'klagers redden het niet', enz. Melkveehouderij, succes!

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Pigpig in knortown zegt het heel goed. Dit is de harde wereld.
  Er zijn al veel onderzoeken geweest maar de consument kiest in de winkel elke keer toch het goedkoopste stukje vlees of pak melk (en waarom niet, het in nederland geproduceerde voedingsmiddellen zijn kwalitatief erg goed).
  @ slimme boer, probeer eens een ij te schrijven i.p.v. y. (je bent toch zo slim)

 • no-profile-image

  Hapklare

  Die brok doet me denken aan het Engelse woord creditcrunch toen ik dat voor het eerst hoorde. Het deed me denken aan eten.

 • no-profile-image

  boer

  Eindelijk een goede actie. De beste brokkenmakers bedankt!!!

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Op zich heeft pig/knortown gelijk, maar het enige wat hij vergeet, is dat we altijd verplicht quotum moesten kopen, om te groeien. Met quotum kopen, koop je een bepaalde zekerheid. In principe, koop je de prijsdalen af, met "duur" quotum. Dan is het wel zo eerlijk, om de boeren de kans te geven om het quotum af te lossen, voordat je voor wereldmarktprijs moet gaan melken. Afschrijving van quotum is 8 jaar, en die tijd hebben we bij langen na niet gehad. Zonder quotumkosten, kan 60-70% van de melkveehouders melken voor deze prijzen, nu nog geen 20%. Daar zit hem de pijn.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Natuurlijk is het een gegeven dat overproduktie zorgt voor slechte prijzen. (zoiets noemen ze vraag en aanbod of de varkenscyclus).
  Maar je kunt pieken en dalen niet voorkomen in de vrije markt economie en daar moet je maar mee leren leven of je moet in een communistisch land gaan leven.
  Het is natuurlijk niet leuk die dalen maar zoals pigpig schrijft blijven de echte ondernemers toch wel.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Precies!!!! Jou kan ik de hand schudden

 • no-profile-image

  Reactie op iedereen

  Waarom ziet de consument dan zo weinig van de "overproductie" dus lagere prijzen?? Dus het is onzin om te zeggen dat de markt zichzelf neutraal maakt!! Ergens blijft er geld steken, waardoor de voedselproducenten op een gegeven moment niet meer de wereld kunnen voeden.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  Snappen die varkenshouders het nou niet, of willen ze het niet snappen.??
  Als jullie wilden groeien, bouwden jullie een stal, gooide ze vol met varkens, en draaien maar. Als wij wilden groeien, mochten we daar bovenop, ook nog eens melkquotum kopen. Melkquotum, dat in het leven geroepen is, om prijsschommelingen op te vangen.
  Dan is het niet meer als terecht, dat ons de kans gegeven wordt, om het af te lossen, voor die flinke prijsschommelingen beginnen.

 • no-profile-image

  jan

  Ik heb de grootste brokkenmaker van nederland nog nooit een crisis varkensvoer zien maken!
  Zo zie je maar weer, de LTO angels zijn diep geworteld!

 • no-profile-image

  pluimvee

  maandag eens overleggen met de brokkenmakers...want zijn nog wel andere leveranciers die hier brokken willen leveren, altijd dat gezijk met het helpen van die melkveehouders

 • no-profile-image

  Frank

  Hoezo "we moesten altijd quotum kopen om te groeien" wie zegt dat???? de bank zeker? je zit toch zelf achter het stuur of niet dan? wat een kwets om zoiets te noemen. niemand zegdt dat je moet groeien, daar zorgt de pers (oa de boerderij zeerzeker) wel voor. laat je de kop toch niet gek maken!
  de overige sectoren moesten ook groeien, maar die klagen niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  en ook niet als er 15 euro per big dr bij moet, en je hebt per week 2000 biggen!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.