Home

Achtergrond 185 x bekeken

FAO vraagt meer aandacht schadelijke onkruiden

De Wereldvoedselorganisatie FAO vindt dat de gevolgen van onkruiden onderschat worden.

Volgens onderzoeksinstituut Land Care uit Nieuw Zeeland kost onkruid boeren wereldwijd bij de huidige prijzen circa 67 miljard euro per jaar.

Daarmee is de schade, die je ook zou kunnen uitdrukken in een 380 miljoen ton lagere tarweoogst, groter dan de schade door pathogenen. Die bedraagt naar schatting 60 miljard euro, terwijl schade door insecten wordt beraamd op 32,6 miljard euro.

“Misschien komt het gebrek aan aandacht doordat onkruiden weinig spectaculair zijn”, aldus FAO-expert Ricardo Labrada-Romero. “In Afrika wordt veel met de hand gewerkt en dat betekent dat de aanwezigheid van onkruid ertoe leidt dat een boer maar 1 tot 1,5 hectare fysiek kan bijhouden.”

De oplossing ligt volgens de FAO in het verspreiden van beter en gecertificeerd zaaigoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.