Home

Achtergrond 159 x bekeken

Eerste succes in strijd tegen bosbranden Athene

De Griekse brandweer lijkt de ziedende bosbranden ten noorden van Athene langzaam maar zeker onder controle te krijgen.

Maar de situatie blijft vooralsnog zeer ernstig. ”De branden houden aan. Ze zijn echter niet meer zo heftig als de afgelopen dagen”, zei een woordvoerder van de brandweer maandag op de Griekse televisie. De intensieve inzet van blusvliegtuigen lijkt zijn vruchten af te werpen. Ook helpt het dat de krachtige wind van de afgelopen dagen een beetje is gaan liggen. Dinsdag zijn windvoorspellingen nog gunstiger.

Ten noorden van de hoofdstad zijn nog tientallen brandhaarden. De directe dreiging van het vuurfront, dat de buitenwijken zondag tot 15 kilometer was genaderd, was maandag echter geweken.

In de buurt van het havendorpje Porto Germeno, 70 kilometer ten westen van Athene, ontstond zelfs een nieuwe bosbrand. De inwoners vluchtten in paniek voor de vlammen richting het strand. Onder hen geitenhoeders die hun kuddes meenamen. De Griekse kustwacht stuurde drie boten richting Porto Germeno om eventueel mens en dier uit zee op te pikken.

Ook op de eilanden Euboea, Skyros en Zakynthos woeden nog bosbranden. Volgens de Griekse regering is in totaal tussen de 15.000 en 20.000 hectare bos, landbouwgrond en olijfboomgaard in de as gelegd. Vele tientallen woningen zijn verwoest.

Net als bij grote bosbranden van de afgelopen jaren wordt brandstichting in opdracht van grondspeculanten vermoed. De kale grond wordt vaak maanden of jaren later vrijgegeven voor grote bouwprojecten.

Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de Griekse overheid ”niets geleerd” van de catastrofale zomer van 2007, toen 77 mensen omkwamen bij een tien dagen durend inferno. Aanbevelingen om onder meer een uitgebreider netwerk van beschermende brandsleuven aan te leggen zijn in de wind geslagen, aldus het WNF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.