Home

Achtergrond 149 x bekeken

EU-waarnemers extra alert in Georgië

Waarnemers van de Europese Unie in Georgië voeren extra patrouilles uit, omdat de spanningen in het gebied oplopen als gevolg van de herdenking van de Georgisch-Russische oorlog over de afvallige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië.

Dat heeft de EU-missie donderdag in een verklaring laten weten. De oorlog over de regio's begon in de nacht van 7 op 8 augustus 2008, toen het Georgische leger beschietingen uitvoerde op de Zuid-Ossetische hoofdstad Tsinvali. In de aanloop naar de herdenking vrijdag van de oorlog hebben Rusland en Georgië elkaar van provocaties beschuldigd. Volgens de EU is er nog geen sprake van dat de situatie uit de hand loopt.

Na het bereiken van een bestand stuurde de EU vorig jaar 225 waarnemers naar Georgië om aan de grenzen met Zuid-Ossetië en Abchazië toe te zien op de stabiliteit. De medewerkers van de missie worden echter niet toegelaten tot de regio's.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.