Home

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

Droogte treft vooral pootgoed in Noorden

Landelijk ondervinden veel akkerbouwers hinder van het aanhoudende droge en warme weer, zo blijkt uit een telefonische rondgang. Waar het kan en mag, wordt vaak beregend.

"De aardappelen worden door de lange droogte en wind kluiterig", zegt Siem van Balen Blanken, voorzitter van LTO Noord-afdeling Anna Paulowna in Noord-Holland. "Scherpe kluiten leiden tot oogstschade en kunnen zo een invalpoort betekenen voor bacterie- of bewaarziekten. Dat is wel het laatste dat telers willen, dus sommigen stellen nu de oogst uit."

De uien zijn ondertussen al ver genoeg om de droogte te weerstaan, weet Van Balen Blanken. "Ze zijn bijna oogstrijp dus de droogte raakt ze niet." Ook de suikerbieten groeien rustig door.

In het westen van de provincie Zeeland is het ook al lang erg droog. Hier is duidelijk dat de uien wel degelijk te leiden hebben onder de weersomstandigheden. "Topopbrengsten lijken me voor deze regio niet meer waarschijnlijk", zegt de regionale uienspecialist Luc Remijn van DLV Plant. "Het gewas gaat heel snel achteruit. Ook steken bodemgebonden ziekten zoals fusarium de kop op. Dat kan leiden tot tarra."

Beregeningsadvies

In Midden- en Noord-Limburg en delen van Noord-Brabant wordt volop beregeningsadvies gegeven door de coöperatie CSV Covas. "Ook dat water droogt zeer snel weer op", zegt John Schoonbroodt van de agrarische dienst. Toch houdt de hoge opbrengstverwachting wat hem betreft stand. "Zowel de suikerbieten als cichorei doen het erg goed in ons werkgebied."

Het beregeningsverbod voor oppervlaktewater is ingesteld, omdat dit de kans op verspreiding van bruinrot ernstig vergroot. Het verbod geldt in heel Nederland bij de teelt van pootaardappelen en in bepaalde gebieden bij de teelt van onder meer consumptieaardappelen. De Plantenziektenkundige Dienst en de NAK controleren de naleving van deze verboden. Als alternatief voor het gebruik van oppervlaktewater kunnen de droge percelen worden beregend met bronwater.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    willem

    uien die hebben te leiden wordt mijnsinziens een topopbrengst

Of registreer je om te kunnen reageren.