Home

Achtergrond 154 x bekeken

Deskundigen stellen aanpak Mexicaanse griep bij

Niet iedere patiënt met de Mexicaanse griep krijgt voortaan nog vanzelfsprekend Tamiflu voorgeschreven.

Deskundigen hebben afgesproken de virusremmer alleen nog te geven aan risicogroepen. Het gaat daarbij om jonge kinderen, hoogzwangere vrouwen en mensen die al een ziekte onder de leden hebben. Ook personen zwaarder dan 200 kilo mogen het middel slikken.

Sinds april kreeg iedere zieke en de mensen in zijn of haar omgeving Tamiflu om verdere verspreiding te voorkomen. Nu Nieuwe influenza A lijkt op een normale seizoensgriep, is de aanpak aangepast. Directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): "Het kan zijn dat het virus alsnog agressiever wordt. Dat weet niemand.'' Het virus is mild, alleen worden er meer mensen ziek dan gemiddeld.

Bij 1 tot 3 procent van de patiënten treden door de griep complicaties op. Die zijn soms zo ernstig dat zij naar het ziekenhuis moeten. Meestal ontstaan de problemen bij de 'klassieke' risicogroepen. Het gaat dan om mensen met longziektes, een afweerstoornis of hart- en vaatziekten. Personen die jaarlijks in aanmerking komen voor de griepprik. Ook kinderen onder de twee jaar en ouderen lopen meer gevaar. Deze week stierf een 17-jarige jongen aan de griep. Hij was al ernstig ziek.

Inmiddels heeft onderzoek bij 912 Nederlanders, vooral jongeren, bevestigd dat zij de Mexicaanse griep hebben (gehad). Drie kwart van de patiënten raakte in het buitenland besmet. Spanje blijkt een grote besmettingshaard. Zeventien zieken moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. De meesten zijn inmiddels weer thuis.

Alle ziekenhuizen zijn voorbereid op een grootschalige uitbraak van H1N1, liet Olof Suttorp van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten. Mochten ziekenhuizen in de problemen komen doordat veel personeel ziek is, dan stellen ze 'planbare zorg' zoals knieoperaties uit. "We kunnen niet voorkomen dat medewerkers ziek worden.'' Tot nu toe raakten dertien mensen in de gezondheidszorg ziek. Twaalf van hen werden besmet door een patiënt.

RIVM-baas Coutinho benadrukte dat mensen zich niet moeten laten verleiden tot allerlei middeltjes die te koop zijn. "Er wordt een hoop onzin verkocht. De producten spelen in op angst. Alleen Tamiflu werkt.'' Als mensen van buiten de risicogroepen toch de virusremmer willen, moeten zij het middel zelf betalen. Dissel: "Iedereen die wil kan Tamiflu krijgen. We hebben genoeg.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.