Home

Achtergrond 187 x bekeken 3 reacties

Deense zeugenhouderij nog productiever

De Deense zeugenhouderij heeft de productiviteit vorig jaar verder opgekrikt naar gemiddeld 26,3 geproduceerde vleesvarkens per zeug.

Dat is een verbetering met 0,2 ten opzichte van 2007, zo blijkt uit gegevens van bedrijfsadviesorganisatie Dansk Svineproduktion (DSP).
Bekeken over de afgelopen 10 jaar, sinds 1999, is er sprake van een productiviteitsverbetering met 3,9 vleesvarkens per zeug.

Het gemiddeld aantal zeugen per bedrijf is in die tijd gegroeid met 97 naar 267. Gemeten naar de voerconversie is de productiviteit de afgelopen 10 jaar echter niet gestegen, maar gelijk gebleven, stelt DSP vast.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  voerleverancier

  Het voerverbruik is 10 jaar onveranderd. Onveranderd hoog gebleven wordt bedoeld, alleen de Deense zeug vreet al 1500 kg. per jaar, 300-400 kg. meer dan de Nederlandse. Samen met 60% vervanging (10% dood) kun je de winst snel uittellen. Lekker duurzaam.

 • no-profile-image

  Landbrug

  Kan je van deze cijfers een bron geven? Ipv gewoon wat roepen, ben wel benieuwd.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  Het hoge voerverbruik komt mede door het late spenen 30 dagen! dit is dagen meer dan gemiddeld in nederland per worp. 6 * 2,4 = 14,4 dagen * 5 kg = 70 kg per jaar, dit betekent al extra lacto voer, Maar er is minder biggenvoer nodig. Verder zeggen de kilogrammen natuurlijk niet veel. Het gaat erom wat erin zit. Als de denen veel kilo's voeren met weinig inhoud aan voedingsstoffen dan hebben ze veel voer nodig voor de energie voorziening. Voor de denen is mest geen probleem want de varkenshouderij is daar grondgebonden. je kan daar pas varkens houden als je grond hebt om je mest te plaatsen. Ook de de mest van de kilogrammen nuteloos voer. Denen telen veelal de eigen voeders en vullen deze met aanvullend voer. Ew is nog altijd de beste manier om te vergelijken. EW per afgeleverd vleesvarken.

Of registreer je om te kunnen reageren.