Home

Achtergrond 249 x bekeken 45 reacties

DDB stapt uit crisisoverleg zuivel

De Dutch Dairymen Board (DDB) stapt uit het ketenoverleg over de zuivelcrisis. Dit heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Directe aanleiding voor het beëindigen van het overleg is volgens de DDB dat LTO Nederland de notulen van het vorige overleg zo redigeert dat daarin niet de agendapunten voorkomen die de DDB van groot belang vindt. Dit zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema.

De DDB wil met name dat in de notulen wordt opgenomen dat ook het terugleasen van melkrechten door de overheid een mogelijkheid is om te huidige crisis in de melkveehouderij aan te pakken.

Volgens voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Melkveehouderij is duidelijk afgesproken dat over dit soort maatregelen, die volgens hem in het lopende zuiveljaar toch geen effect meer hebben niet zou worden gesproken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  opge

  nooit weer toelaten , met schreeuwlelijkerds kun je niet in debat

 • no-profile-image

  slaaf

  Beste student wil jij later ook voor bijna niets werken? Niets onder de kostprijs verkopen zou ik zeggen. In Europa zelf reguleren net als in Canada. De zuivelfabrieken hebben meegelobbied om meer quotum te krijgen. Ook Verburg heeft een bord voor de k......
  De boer is aan zet en moet zeggen tegen iedereen hoeveel hij voor zijn melk wil hebben. Willen ze niet betalen, dan geen melk. De nma hoeft zich er niet mee te bemoeien voordat we de kostprijs beuren.

 • no-profile-image

  jos

  Net zoals bij Natura 2000 probeert LTO ook hier te manipuleren en te draaien, teneinde hun vriendjes bij het ministerie en de cooperaties te verrijken. En zo kunnen LNV en VROM en de cooperaties hen weer verrijken. Gelukkig dat de DDB en de NMV maar één belang hebben: een betere melkprijs!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Wat is de melkveehouderij toch een verdeeld clubje geworden als je alle reacties leest zijn de meningen wel erg verdeeld als men zo naar buiten toe ten strijde trekt word je gewoon uitgelachen door de retail en hoef je niet te onderhandelen over de melprijs

 • no-profile-image

  econoom

  De boeren zijn voedselproducent voor de samenleving, voor een slavenloontje. Probleem;waar teveel van is, levert niets op.Oplossing; Boeren verenigen en samen hoeveelheid aanpassen aan de vraag.

 • no-profile-image

  druk van markt

  Ik denk dat de ddb zich ergert aan Schenk die altijd zijn eigen dingen doordrijft en niet structureel kan overleggen.

 • no-profile-image

  willem

  Als behartiger van boerenbelang (Sieta) is het moeilijk onderhandelen met iemand die dichtbij de zuivelindustrie staat (Siem jan)

 • no-profile-image

  Consuments

  Waarom is de melk in de winkel dat niet veel goedkoper? Bij de aardappels precies het zelfde, Nieuwe aardappels ongeveer 1 euro per kg in de winkel, de boer een klein beetje ongeveer 7 eurocent per kg. Hier gaat de boer aan kapot!

 • no-profile-image

  Bezorgde consument

  Weet je waarom er zoveel mensen stoppen in de land en tuinbouw en veehouderij! Je rendement van je geiveteerd vermogen is zeer laag. De arbeidsuren zijn er zeer veel en de verantwoordelijkheid is zeer groot! Wat je wel veel hebt, regels en nog is regels, waar die mensen aan moeten voldoen. Allemaal verzonnen van achter het bureau, door mensen die er veel geld aan verdienen! Ik meen dat slavenarbeid verboden is, dus laat die boeren met rust en betaal een eerlijke prijs voor hun goed product. Zeg een keer dank u wel, i.p.v. ze uit temelken. Wij willen straks ook nog eten, als dit zo door gaat komt er echt hongersnood. Er blijft geen boer meer over!

 • no-profile-image

  veeboer

  Melkboer overijssel. het is geen zwaktebod dat de ddb uit het overleg is gestapt. Moet je de site van de DDB even lezen, daar staat dat lto en nzo weigeren om ook maar een punt van de DDB op de agenda te zetten. Wat arrogant dat de voorzitter van het overleg dat toelaat

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Agrarier, Groningen noemt veel dingen waar ik het helemaal mee eens ben.
  Vrijdagmiddag op RTL-Z hoorde ik een deskundige van ING zeggen, dat de bankencrisis had aangetoond, dat marktwerking zonder sturing van de politiek niet werkte. Wij produceren bij uitstek een produkt , dat zich niet leent voor marktwerking, maar ik vrees dat men dit pas inziet als de laatste melkveehouder, akkerbouwer en tuinder de deur sluit.

 • no-profile-image

  jan

  Jullie boeren moeten eens leren om je melk te verkopen. Welk ander bedrijf geeft zijn producten weg aan de klant/afnemer en zegt er dan bij dat hij (de afnemer dus) maar moet zien wat het hem waard is. Als je naar de supermarkt gaat dat neem je ook geen pak vla mee met de mededeling van de kasiere: Kijk maar eens of het lekker vind en dan hoor ik volgende week wel hoeveel je er voor geeft!!!!
  De lage prijzen zijn jullie eigen schuld want de manier van verkopen is te zot voor woorden. Jullie hebben je zelf letterlijk en figuurlijk gedegradeert tot knechten van de zuivelreuzen en supermarkten.

 • no-profile-image

  boerin midden friesland

  Helemaal met Jan uit Laren eens, elke onderneming verkoopt zijn product voor een kostprijs dekkend bedrag met een winstmarge. Welke onderneming kan onder de kostenprijs werk. Ga nou eens nadenken boeren!!! We willen allemaal blijven bestaan , toch ? groot of kleine boeren, goed voedsel voor mens en natuurbeheer
  Ik hoop dat we met elkaar dit gaan uitvoeren, ons cooperatie er op aanspreken.
  De werknemers van de cooperaties krijgen door ons toedoen toch ook een goed salaris, werken ook niet onder het wettelijk vast gestelde niveau, zij hebben een vakbond, die zorg hier wel voor
  dus boeren met z'n alle de neus dezelfde kant op en opkomen voor een kostprijsdekkende melkprijs op z'n minst

 • no-profile-image

  Student

  Vorig jaar 45 cent, nu 21 cent. Dat is de markt! Mensen die beschermd willen worden door de overheid moeten in loondienst gaan werken. Ondernemers daarintegen moeten lekker door blijven boeren. Hoezo bijna voor niets werken? De meeste boeren wonen in een kast van een huis, en wanneer zelfs de slechtste melkveeondernemingen nog overeind kunnen blijven, kan je mij niet vertellen dat 'het gemiddelde boeren bedrijf' het echt zo slecht heeft (op de lange termijn). Dit is een periode die de sector door zal moeten komen. Na regen komt zonneschijn!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  De student uit Holland studeert nu al om straks (met een hoog salaris) de boeren te minachten en te vertellen dat "ze het maar beter moeten doen". Van dat soort volk lopen er al veel teveel mee te praten en een mening te geven over o.a. het zuivel beleid. Deze meeëters moeten we kort houden. Daarom alleen al is het belangrijk dat de denktrant van de DDB en NMV (onafhankelijk en vóór het boerenbelang) wordt gestimuleerd. Met overleg zoals tot nog toe met LTO als de partij die het (zogenaamd) voor de boeren opneemt en veel mee eters zoals deze student wordt de sociaal economische positie van de boerenstand steeds verder uitgehold. HULDE aan de DDB en NMV die zich hier tegen verzetten.

 • no-profile-image

  jan

  helemaal mee eens boerin friesland. alle bedrijven groot en klein laten bestaan. die mega bedrijven worden gerund door criminelen. zie ook 72 poolse werknemers in opstand. waarom geen loon, slechte woon omstandigheden, hoge straffen en ga zo maar door. de slavenarbeid was toch al lang afgeschaft? en wat te denken van de huidige gemotiveerde boer. hij lijkt wel een slaaf van zijn eigen bedrijf.

 • no-profile-image

  agrarier in binnen en buitenland

  Ik schrik er ook van dat de veehouders op deze wijze met elkaar in discussie gaan en dan ook nog publiekelijk. Het is een getuigenis van onvermogen, ik mag er toch vanuit gaan dat je wilt reageren op de stap van de DDB en niet elkaar als collega's gaan afvallen en doen. Dat levert nog meer verdeeldheid op waar de retail alleen maar haar voordeel mee zal doen, laat staan de cooperaties en LTO. Het wordt tijd dat de voormannen, in feite de werknemers van de sector en de politiek ter verantwoording worden geroepen en dat doet de NMV en de DDB op uitstekende wijze. Het wordt ook hoog tijd om een landelijke en europawijde discussie gaan voeren op politiek en sectoraal niveau over de inrichting van onze voedselproductie, bedrijfsstructuur en plattelandsomgeving. Willen we wel van het quotum af en willen wel slaaf van een wereldmarkt worden, willen we wel ons familiebedrijfscultuur vernietigen, willen we wel onze gronden verder uitmergelen en uitputten, willen we wel produceren voor een homgerloontje, willen we ons wel laten dwingen om onterechte regels te laten opleggen voor een fooi????? De overheid legt ons van alles op en bedenkt er steeds meer bij, wanneer houdt eindelijk het schelden op elkaar op en wordt er eens gezegd wat gezegd moet worden. De politiek baseerd haar beslissingen op een situatie van 5 jaar geleden, we leven nu in een compleet andere situatie, wereld crisis, de open wereld economie is aan zichzelf ten onder gegaan en de landbouw wordt sector breed uitgeleverd aan de wereldmarkt, notabene met open ogen worden we aan ons lot overgelaten. Het is te zot voor woorden dat we ons laten afschepen met een zoethoudertje; stil maar wacht maar alles komt goed; Landbouw uw toekomst ziet er zonnig uit!!! Dat soort praatjes verkochten de hypotheekverstrekkers ook aan al die mensen die nu met te hoge schulden het slachtoffer zijn van de credietcrisis. Wat een een toekomst gaan wij tegemoed; alle goed lopende familiebedrijven in de melkveehouderij (5 - 7 ton quotum) zijn rechtstreeks in gevaar, de financiele wereld ziet ze niet meer als bedrijven met toekomstperspectief! Nu kunt u wel denken dat zal toch niet waar zijn, beste mensen, indien u nu niet opstaat, elkaar steund in het verzet en gaat strijden voor uw bestaan dan is het voorbij! We zitten in een periode van grote spanningen en veranderingen. Het is tijd om de verantwoordelijke nu ter verantwoording te roepen voordat het te laat is, geloof me het is de hoogste tijd!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed gezien, Groningen. Wij boeren maar werken om aan allerlei regels te voldoen en aan eersteklas en kwaliteit melkprodukten om vervolgens afgerekend te worden met wereldmarkt prijzen, die gelden voor slechte kwaliteit. Diep en zeer diep triest. De leidinggevenden en degene die hier debet aan zijn moeten zich dan ook zeer diep schamen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Jan uit Laren, ik denk dat alle boeren heel goed weten, dat jij de spijker op z'n kop slaat, maar het tegen elkaar en de zuivelindustrie nooit zullen zeggen. Ze zijn dan weer een illusie armer. De bestuurders van onze cooperaties zijn onze werknemers, maar gedragen zich als top-mensen.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Een kruiwagen vol met kikkers. De ene kikker kwaakt nog harder dan de andere. Er zitten ook brulkikkers tussen. Die hoor je heel duidelijk. Daar blijf je s'nachts wakker van. De brulkikker is geïmporteerd vanuit de USA. Nu doet de vraag zich voor: Wie is de brulkikker? En de brulkikker moet je bestrijden. Want die vernietigt de natuur in Europa. Daardoor neemt de biodiversiteit af. En dat moet juist bevorderd worden vindt onze minister Verburg.
  De niets ontziende liberalisering van de economie produceert alleen maar eenheidsworsten van kille calculerende ondernemingen die voor de winstmaximalisatie gaan om de loontrekkende managers onbeschoft te kunnen belonen. Zonder omkijken naar de medemens, de natuur, de biodiversiteit, het opgroeiende kind, de werknemer van 40 jaar en ouder, het pensioen, enzovoort. Wat zijn we arm geworden in de afgelopen 20 jaar. En we worden nog armer met de dag.
  Wat is Woodstock toch lang geleden. En de wereldleiders hebben er niets van begrepen. Met de USA voorop.

 • no-profile-image

  huub

  Waarom zeggen we niet allemaal onze lidmaatschap op? zowel van de DDB als de LTO, dit is toch belachelijk, in plaats van dat ze zich hard maken voor de sector zijn ze bezig met mekaar in de gaten houden en indien mogelijk ruzie maken..

 • no-profile-image

  bezorgdeveehouder

  Huub,verenigen moet je, maar wel voor een betere melkprijs. De NMV staat er voor de melkveehouder, zorg dat je daar lid van wordt. Niet van die club van stoppers en het bejaardenhuis. Er zal hard geknokt moeten worden voor een redelijke boterham.

 • no-profile-image

  landman

  LTO heeft concurrentie hoog in het vaandel staan. Maar ze dulden geen concurrentie als het gaat om belangenbehartiging van boeren.

 • no-profile-image

  fryske boer

  opgeruimd staat netjes.

 • no-profile-image

  ben toch nie

  @welke helft is stopper,
  90% van de toekomstige stoppers denkt dat zij niet gaan stoppen, maar de buurman. Dat is het probleem!
  Misschien bent U wel de stopper, alleen weet u het zelf nog niet.

 • no-profile-image

  melkboer

  De markt zal zijn werk doen en over niet al te lange tijd zal ook de melkprijs weer stijgen.
  Dat de DDB uit het zuiveloverleg stapt vind ik een zwaktebod, ze willen dus alleen hun eigen standpunt verwoordden.
  Maar als je in een overleg zit zal je moeten onderhandelen en dat kunnen ze niet.
  Als DDB dat werkelijk zou kunnen dan hadden zelf wel een coöperatie opgericht met Sieta als directeur of voorzitter.
  Hoeveel leden heeft DDB eigelijk nog want ik zie niet veel bordjes meer staan?

 • no-profile-image

  Frank

  Net twee kleine kinderen; beide handelen op deze manier niet in het belang van de sector. Handen op elkaar en niet lullen maar poetsen zou het devies moeten zijn in deze crisis.

 • no-profile-image

  willem

  In Frankrijk kennen we dezelfde situatie met de FNSEA in de rol van LTO en Coordination Rurale en Confederation Paysanne en daarnaast de APLI als boerenverdedigers. Af en toe actie voeren voor de vorm, vervolgens slechte akkoorden sluiten zodat de industrie (waarbij de bestuurders lid zijn van de FNSEA) weer een tijdje kan doen wat ze wil. Op europees niveau hebben de DDB, de APLI en de Coordination Rurale (OPL) elkaar in het EMB gevonden.

 • no-profile-image

  gert

  De doelstelling van de DDB was toch om met haar leden een producentenclub te vormen en daarna met de zuivelindustrie te onderhandelen over de melkprijs. Ze zouden vanuit die machtspositie hun invloed gebruiken om een goede melkprijs bewerkstelligen.Waarom is dit nog steeds niet gebeurd?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Goed dat het geprobeerd om met LTO in het overleg te gaan. Nu weet je dat je er niets aan hebt! Zij willen uitmaken welke richting dat het heen moet! Zij ondersteunen de vrijemarkt zodat de boer het lijdend onderwerp is! Dus i.p.v. leidend, lijdend, dit is nu al bewezen. Dus de NMV is terecht er uit gestapt!
  Zo ging het okk met de reconstructie intensieve veehouderij, LTO zit er namens de landbouw in en de NVV mocht er niet in. Je zag en ziet de problemen, het is tien keer niets!

 • no-profile-image

  Speelbal

  Schenk speelt met vuur daar veel DDB leden ook lid zijn van de LTO.

 • no-profile-image

  teleurgesteld over

  Ik meende dat er crisis was, dan bespreek je toch alleen de punten die de markt weer zo snel mogelijk in evenwicht brengen? Het geneuzel over 10 punten van lto levert in ieder geval geen hogere melkprijs op.

 • no-profile-image

  Wilmar

  terug leasen van melk door overheid is de zoveelste veer in de kont van de stoppers!!! de beste steun aan de boeren is de superheffing halveren, zodat er geen 40 miljoen aan superheffing uit de sector gaat. De quotumprijs zal ook halveren, waardoor er minder geld van ambitieuze bedrijven naar de stoppende bedrijven gaat. LTO is voor ambitieuze boeren, en zit op de goede weg.

 • no-profile-image

  Boeren moeten meer beuren.

  Beste student, ik kom in mijn vrienden en kennisenkring veel boerenbedrijven tegen waar de koe stapel gemiddeld 50-60 koeien bedraagt en waar een bedrijfsgemiddelde geldt van 25 liter per koe. Heel klein rekensommetje 25 ltr per dag x 360 dagen=9000 ltr per koe 9000x0,21=1890 euro op jaarbassis per koe bij een melkgift van 25 liter. Wat gaat daar allemaal af??? Het krachtvoer: 0,202 x 5-8 kilo per dag=1,01-1,616 euro per koe per dag x 360 dagen= 363,60-581,76 euro per jaar. Dus na afrekkening van de factuur van de voerhandelaar hebben we per koe nog 1308,24 - 1526,40 euro over en hier wordt dan de loonwerker van betaald(m.u.v. bedrijven die alles zelf doen), de trekkers lopen ook niet op water maar zijn vaak nodig, ook moet het bedrijf opdraaien voor water en elketra, De veearts komt jaarlijks langs voor een verplichte controle van de koeien, een jaarlijks verplichte controle van de melkput en uitrusting, de kalveren moeten ook van dat geld opgefokt worden, voor de boeren die nog kleine pakkies hooien, wordt de hooihulp ook betaald en zo kun je nog wel even door gaan en pas aan het eind komt de boer die in hoogtijd dagen 70-80 uur per week werkt en die z'n loon ligt ver onder de maat tot bijna niks het standaard uurloon ligt nog steeds op 10 euro, maar daar worden geen 80 uur meegevuld hoor.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Crisisoverleg is helemaal niet nodig, laat de markt gewoon zijn werk doen, over een half jaar is er weer een normale melkprijs

 • no-profile-image

  melk

  gert omdat jij en nog veel meer boeren niet mee doen ok trouwens ook niet

 • no-profile-image

  fleckfieh boertje

  Een jaar of 5 of 6 geleden werden geroepen door verschillen vakgroepen dat in 2009 het quotum er af zou gaan en de melkprijs 25 cent wordt. Ondertussen is de afschaffing van het quotum voor uitgeschoven naar 2015. Dit waren toch serieuze sinalen dat je kostprijs onder een kwartje moet of je inkomsten vergroten. Sieta ben je de weg kwijt!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Een erg verdeelde club. Blijkt dat boeren een lifestylekeuze is en niet zo zeer ondernemerschap. Boeren kun je zonder veel weerstand in laten leveren zolang er maar genoeg binnenkomt om de levensstijl voort te kunnen zetten. De meeste boeren vinden het belangrijk dat er een belangenorganisatie voor hun is. Of de belangenorganisatie zich echt inzet voor de boerenbelangen zoals een redelijke vergoeding of een redelijk toekomstperspectief over de langere termijn lijkt daarbij niet zo belangrijk.

 • no-profile-image

  Student

  Indien er over een termijn van enkele jaren (zeg 5 jaar) in zijn geheel niet kostendekkend zou worden geproduceerd, dan zouden alle boeren al lang failliet zijn. Blijkbaar houden boeren het al jaren achtereen vol in de volgens hun zo slechte markt. Ik denk dat er op dit moment nog steeds boeren zullen zijn die óf een magere winst draaien, óf vorig jaar genoeg geld op zij hebben gelegd (geen dure stallen gebouwd, geen trekkers gigantische trekkers gekocht). Ga toch eens van je eigen kracht uit! Doe er ondernemingstechnisch alles aan om het hoofd boven water te houden in barre tijden als deze. Dan ga niet jij maar je buurman failliet. Dan zal na verloop van tijd de prijs vanzelf weer stijgen.

 • no-profile-image

  hoop

  Even wat anders !!!

  Hebben jullie de stem van donderdag gezien waar boer !!!! spierings uit waspik zijn verhaal doet neee??? o dan toch maar doen en hopen dat je niet over de nek gaat van de mooie foto


  knippen en plakken  http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/5352242/Reserves-melkveehouder-slinken-snel.ece


  Moeten we zo in de media !???

  De DDB is een club die het niet snapt trouwens we gaan gewoon naar wereldmarktprijzen
  Kosten en produktiet dat wordt het waar we op moeten letten

 • no-profile-image

  veeboer

  L.T.O. Heeft het verstand verloren !
  En Siem Jan kan maar beter zijn eigen
  koetjes melken en dingen gaan doen waar hij verstand van heeft , en uit L.T.O. stappen

 • no-profile-image

  dirk

  Terecht ddb dat u hier uit stapt want lto wil heer en meester zijn wat ze niet toekomt ddb ga gewoon u eigen gang want met lto kun je geen zaken doen En laat schenk maar lekker lullen en achter de zuivelverwerkers aan hollen

 • no-profile-image

  gerrie

  Voor de overheid is het makkelijker om 97% van de bevolking tevreden te houden door ze goedkoop te laten eten en lekker op vakantie te laten gaan, dan dat ze 3% boeren helpen een eerlijke prijs voor het produkt te laten krijgen. De voedselprijzen worden gewoon al jaren lang kunstmatig laag gehouden, anders had een pak melk allang 5 euro in de winkel gekost en een ei 1 euro. En kom echt niet met het verhaal dat ze in andere sectoren een marktconform salaris verdienen. Schandalige tarieven. Gooi maar snel de wereldgrens open. Krijgen we eindelijk eens echte concurrentie

 • no-profile-image

  Welke helft

  Er is maar één ding belangrijk, welke helft van de boeren stopt (en snel). De Rabo voorziet dit, alsook de economie. Hou de boel niet op met zachte heelmeesters, maar maak bespreekbaar dat u of uw buurman er mee stopt binnen 5 jaar.

 • no-profile-image

  ps

  Wat zal de media hier van smullen , hadden beter het verhaal kunnen veriveren bij alle partijen die bij de dialoog betrokken zijn, ten eerste is de ddb nooit 2keer uitgestapt,ze moesten beter weten,wie heeft hier nou belang bij dat in deze tijd tweestrijd die word gecrieerd.? denk maar is goed na, want stel dat de sector het eens was ,wie moet dan al die meeeters onderhouden?

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.